La delinqüència es manté a la baixa a Barcelona després de l'estiu

Segons dades oficials, gairebé un de cada tres furts que es cometien el 2019 ja no es registren, mentre que els delictes vinculat al tràfic de drogues van en ritme invers i segueixen creixent (47%)

Imatge d'arxiu de persones caminant per la Rambla de Barcelona
Imatge d'arxiu de persones caminant per la Rambla de Barcelona | S. Santiago
17 de novembre del 2022
Actualitzat a les 19:13h
La delinqüència a Barcelona segueix marcant distàncies amb les xifres registrades l'any 2019, l'últim any previ a la pandèmia. Un nou informe de l'Ajuntament de Barcelona amb dades dels Mossos d'Esquadra, al qual ha tingut accés NacióDigital, mostra com entre gener i octubre s'han registrat 159.927 delictes a la capital catalana, gairebé un 17% menys de fets delictius que l'any previ a la covid. Mentrestant, les detencions han baixat un 5%. 

Les dades actualitzades mostren que les xifres de l'acumulat del que portem d'any són millors que les dels mesos calents de l'estiu. Així, si al juliol a l'agost les reduccions eren del 22,4% dels furts i del 12,5% dels robatoris violents, de gener a octubre les dades mostren que ha desaparegut gairebé un de cada tres furts (30,3%) i els atracaments han disminuït en un 16,6% dels casos.

També minven els robatoris amb violència (30,3%) i els robatoris amb violència a interior de vehicle (6,7%). Aquestes dades acompanyen el relat que l'Ajuntament ha apuntalat els darrers mesos, que exposa la millora relativa pel que fa a la seguretat en comparació a la situació del 2019, quan les xifres policials sí que anaven a l'alça. Una reducció dels fets delictius que, a més, destaca especialment si es barreja amb la situació de les altres tres grans ciutats de l'Estat, ja que a Madrid i Sevilla l'escenari actual és molt semblant a la prepandèmia i a València, notablement pitjor.

Més delictes per tràfic de drogues
Per contra, el delicte que segueix a l'alça, i que encaixa amb les preocupacions expressades pels responsables policials, és l'augment dels delictes vinculats al tràfic de drogues. Així, es fa constar un augment del 47% dels fets per delinquir contra la salut pública. Un fet que reforça la petició que el govern d'Ada Colau va fer la setmana passada, quan va reclamar una unitat específica dels Mossos contra el narcotràfic per escapçar el fons de les xarxes de tràfic d'estupefaents. 

Malgrat aquesta actualització, no queda clar l'evolució dels delictes de tipus sexual, que era una altra de les dades que acumulava un creixement més grans del percentatge de denúncies, tot i representar pocs casos en relació al conjunt de la delinqüència. L'informe municipal no ho inclou.

 
Arxivat a