La mesa del Parlament aplica la sanció mínima a Dalmases: amonestació i 600 euros de multa

Junts i PSC voten en contra de l'acord i Vergés fa ús del vot de qualitat per desencallar la decisió

Francesc de Dalmases en una imatge d'arxiu.
Francesc de Dalmases en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
15 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:22h
La mesa del Parlament ha decidit sancionar el diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una amonestació pública i una multa de 600 euros per haver vulnerat el codi de conducta del Parlament quanva intimidar la subdirectora del FAQS, tal com va avançar NacióDigital i Eldiario.es. Així ho ha decidit l'òrgan rector de la cambra catalana, reunit aquest matí, després que la setmana passada la comissió de l'Estatut dels Diputats determinés que l'exvicepresident de Junts havia comès una infracció "lleu". La norma parlamentària estableix que les infraccions es poden sancionar amb una amonestació pública i també amb multes d'un mínim de 600 euros i un màxim de 12.000, mentre que les "molt greus" poden comportar una suspensió temporal del diputat. Finalment, la mesa ha decidit aplicar la multa més baixa a la mà dreta de Laura Borràs.

Segons han explicat fonts parlamentàries, la decisió no s'ha pres per unanimitat, però ha rebut el suport suficient per esdevenir un "acord de la mesa". Junts i el PSC hi han votat en contra, mentre que ERC i la CUP a favor, segons ha pogut saber NacióDigital. Finalment, ha estat el vot de qualitat de la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, el que ha desencallat la votació. En roda de premsa, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha donat "per tancat" el recorregut que es podia fer a la cambra catalana després d'aquesta decisió, però ha assegurat que han trobat a faltar una "disculpa explícita" i "assumpció de responsabilitats" per part de Dalmases: "Hem fet tot el recorregut que podíem fer en el marc del Parlament". 

Des de Junts, el seu president al Parlament, Albert Batet, no ha volgut entrar a explicar el vot contrari a la sanció, i s'ha limitat a mostrar "respecte" per la decisió de la mesa. Per part del PSC, Alícia Romero, ha explicat que la seva formació considerava que n'hi havia prou amb una amonestació perquè aquesta queda "de per vida" reflectida al Butlletí Oficial del Parlament, i també ha apuntat que la norma no és prou "explícita" per definir quina quantitat econòmica s'hauria d'imposar en aquest cas: "Per què 600 i no 6.000?", s'ha preguntat. 

Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha valorat que el Parlament ha actuat correctament amb aquesta sanció, i també d'acord amb el que es va aprovar a la comissió de l'Estatut dels Diputats. Per últim, els comuns, tot i no ser a la mesa, han celebrat que "tothom" hagi acceptat que Dalmases va actuar per "exercir la intimidació" a un periodista. Ara bé, Jéssica Albiach, ha assegurat que a hores d'ara no entenen que encara no hi hagi dimitit com a diputat. 

La primera vegada que se sanciona un diputat pel codi de conducta


És la primera vegada que a la cambra catalana es multa un diputat per vulnerar el codi de conducta, i els grups parlamentaris han pres la decisió tenint en compte que marca un precedent per futures sancions a diputats de la cambra: de fet, hi ha dos procediments oberts contra diputats de Vox. És des d'aquest punt que ERC i la CUP han decidit aplicar la quantitat econòmica més baixa prevista, argumentant també que es tracta d'una infracció lleu i no "greu". Ara s'obre un període en el qual el diputat, que està de baixa mèdica, podria presentar una reconsideració a la decisió adoptada, a través d'una sol·licitud que hauria de formular en el termini de cinc dies. Si no ho fa, finalment Dalmases haurà d'abonar els 600 euros a la cambra.

La intimidació de Dalmases a la periodista del programa de TV3 es va produir el mes de juliol. En aquell moment PSC, ERC, CUP i comuns van demanar a Borràs, com a presidenta del Parlament, que prengués mesures, i aquesta ho va derivar a la comissió de l'Estatut dels Diputats, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas, que no la va activar. Ara fa unes setmanes NacióDigital va publicar l'informe intern de Junts que certifica els fets, i la pressió sobre Dalmases va acabar forçant la seva dimissió en els càrrecs orgànics i també la convocatòria de la comissió al Parlament, que finalment va determinar que Dalmases havia comès una infracció lleu i va deixar en mans de la mesa la decisió final sobre la sanció.

L'informe de la comissió de l'Estatut dels Diputats, que no va rebre el suport de Junts, no proposava com sancionar Dalmases, ja que és una competència de la mesa. Tot i això el text, que també comptava amb el vist-i-plau del PSC, sí que considerava que Dalmases havia dut a terme "un acte d'intimidació" i que va vulnerar els articles 7 i 8 del codi de conducta, que estableixen que els diputats han de tenir una actitud "escrupolosa i exemplar" i una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans. També que els representants de la cambra catalana han d'utilitzar un "llenguatge adequat" i un sistema de relació "fonamentat en la interacció constructiva, cordial i dialogant".