ERC assegura que la reforma del codi penal també és positiva per a la «dissidència política»

Vilalta considera que tots els independentistes haurien d'estar celebrant "la victòria política" que suposa la derogació de la sedició

La nova executiva d'ERC, reunida aquest divendres.
La nova executiva d'ERC, reunida aquest divendres. | Marc Puig (ERC)
11 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:16h
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha celebrat l'acord per la reforma del codi penal i s'ha defensat de les crítiques d'una part de l'independentisme que assegura que ara l'estat podrà aplicar més repressió. "Es rebaixen les penes. Considerem que és positiu per al moviment independentista i per a moviments de dissidència", ha expressat la republicana en una atenció als mitjans aquest divendres abans de celebrar una reunió de la nova executiva d'ERC que va sortir escollida el diumenge. La portaveu dels republicans ha insistit que més enllà de l'eliminació del delicte de sedició, també es rebaixen les penes per desordres públics i es "clarifiquen" per deixar menys marge a la interpretació de la justícia.

Les declaracions arriben després d'una jornada de fortes crítiques per part de Junts, CUP, ANC i Òmnium. Aquesta última entitat, ha alertat que aquesta modificació "és un pas endavant en la criminalització de la dissidència política" i en la persecució del dret a protesta, en declaracions del president, Xavier Antich. Vilalta no ho veu així, i ha insistit en el fet que hi ha una rebaixa generalitzada dels delictes per desordres: "Amb aquest acord guanya tothom, s'avança en el camí de drets i llibertats". Preguntada per les crítiques directes de Junts i la CUP, Vilalta ha convidat ambdues formacions a mirar el text de la reforma, i sobre les veus que apunten que s'ha creat un nou delicte en substitució de la sedició, ha insistit que el delicte de desordres públics ja existia al codi penal i que ara han rebaixat les penes de sis a cinc anys

Vilalta ha recordat, com també ha fet aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el seu objectiu polític és l'amnistia, i ha apuntat que aquest primer acord és "un gran pas" però que no s'acaba la feina aquí: "Continuarem persistint i perseverant", ha afegit la portaveu, que també ha avisat a la resta de l'independentisme que això s'aconseguirà sumant: "Com més forts siguem des de l'independentisme i els demòcrates per defensar drets i llibertats i menys capacitat tingui l'estat espanyol, més a prop estarem de la república catalana". 

El cap de l'executiu també ha reiterat aquesta idea, que la reforma és un avenç per fer possible que cada cop sigui "més difícil" per a l'estat perseguir l'independentisme. Aragonès estat dels més matiners aquest divendres, fent una compareixença des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat a les 9:00 hores del matí. Ha assegurat que després d'aquest anunci ara queda "molt camí per recórrer", i que continuaran treballant "amb tota determinació per ampliar acords" per avançar en la desjudicialització del conflicte, més enllà de la sedició. Així ho ha dit en referència al fet que la negociació amb el PSOE continuarà ara per acabar de modelar la reforma del codi penal. 

Des d'ERC han insistit a reivindicar que aquesta reforma és un "fruit" de la feina conjunta entre el govern català i l'espanyol, i dels compromisos adquirits en la taula de negociació, que abans i ara continua sent qüestionada per una part de l'independentisme: "És una estratègia que ara veiem que dona els seus fruits", ha considerat Vilalta, que ha assegurat que amb aquest acord s'avança en la desjudicialització, tot i que aquest mateix divendres el líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la reforma no suposa en cap cas "desjudicialitzar".

Sobre la capacitat que tingui aquesta reforma n'ha parlat Vilalta, que ha acabat reconeixent que els efectes dependran en part de la interpretació que facin els jutges. Sobre quina serà la conseqüència directa de l'eliminació de la sedició la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ERC respòn que el què aconsegueix la reforma és "millorar les condicions objectives perquè no es pugui aplicar més repressió, però lamentablement no tenim certeses". Així, Vilalta ha afegit que per aquest motiu han de continuar treballant per aconseguir l'amnistia. 

Pressupostos generals de l'estat
Aplana aquesta reforma el camí perquè ERC aprovi els pressupostos generals de l'estat? Vilalta ha recordat que els republicans han anat defensant que la desjudicialització era una "condició necessària i imprescindible" per poder parlar de tot, però ha assegurat que no és suficient. Continuaran negociant els comptes i ha advertit que encara tenen molt marge de millora perquè siguin el màxim d'útils per Catalunya.