Junts i la CUP retreuen a Aragonès l'optimisme per la derogació de la sedició

Borràs i Turull denuncien que l'1-O es podrà condemnar ara per desordres públics i els anticapitalistes creuen que Sánchez fa "jocs de malabars"

Dirigents d'ERC, Junts i la CUP en una imatge d'arxiu al Parlament
Dirigents d'ERC, Junts i la CUP en una imatge d'arxiu al Parlament | ACN
11 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:24h
La derogació de la sedició anunciada per Pedro Sánchez no satisfà Junts i la CUP. Els representants d'ambdues formacions han retret aquest dilluns, el matí en què es tramitarà la proposta al Congrés dels Diputats per part del PSOE i Unides Podem, que Pere Aragonès celebri amb optimisme aquest canvi en el codi penal.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha qüestionat l'acord: "Ves que el remei dels desordres públics agreujats no sigui pitjor que la malaltia de la sedició". I ha continuat: "Sánchez fa de Sánchez i veurem si voldrà dir: l'1 d'octubre no va ser sedició sinó desordres públics agreujats". La líder de Junts ho rebla dient que si hi va haver desordres públics agreujats van ser protagonitzats pels cossos i forces de seguretat.

Al seu torn, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha dit que la "reforma" del delicte de sedició "sembla un vestit fet a mida" per poder dir que l'1-O i els fets del 2017 "van ser un delicte". "Volem saber si assumeixen que el que va passar el 20-S passaria d'una pena de 9 anys a 5 anys, perquè llavors en tot cas parlaríem de rebaixar la gravetat de la judicialització i no de desjudicialització", ha argumentat en una entrevista a RAC1.

En qualsevol cas, Turull ha remarcat que de moment no tenen el text proposat i ha demanat "molta prudència" mentre no puguin estudiar "la lletra petita" perquè, segons ha dit, n'han vist "de tots colors". Turull ha dit que l'anunci de Sánchez els planteja "molts interrogants" i ha insistit que no és una derogació, sinó "un canvi de nom". Ha assegurat que per molt que "desaparegui" la sedició se n'ha introduït "un de nou pensant en la sentència i els fets de l'1-O".

El secretari general de Junts ha insistit que si el que es planteja és "un marc mental segons el que l'1-O és delicte" el govern espanyol no comptarà amb "l'aplaudiment" del seu partit. En ser preguntat per si això facilitaria la situació a Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica, ha insistit que no es tracta d'una "solució personal" i ha subratllat que l'expresident té "totes les esperances posades" en "guanyar la batalla a nivell europeu".

Pel que fa a la CUP, el diputat Carles Riera ha retret a ERC que vengui com a "victòria política" els "jocs malabars" de Sánchez i el PSOE. Ho ha dit en declaracions a La2 i Ràdio 4 en què ha apuntat que el que acabarà sent la derogació és una substitució d'un delicte per un altre, amb una possible reducció de penes per alguns tipus de delictes però una "extensió" d'aplicació. Ha afegit que tot plegat és un nou "joc de cartes" o "canvi de cromos" amb la finalitat que ERC aprovi els pressupostos de l'Estat.

Riera ha afegit que tot plegat "posa en dificultats" l'objectiu de la independència i ha afegit que ERC o bé és ingènua, innocent o hi "col·labora conscientment". Riera ha lamentat també que els republicans hagin abandonat el camí cap a l'autodeterminació i l'amnistia, que ha recordat que eren suposadament els objectius de la taula de diàleg, i ha apostat pel que porta a l'"estabilització" de l'Estat i la "desactivació" del conflicte.

Asens no creu que l'1-O sigui un "desordre públic"
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que "els fets del 2017 no es poden enquadrar en un delicte de desordres públics, que exigeix violència i intimidació". Així doncs, a parer d'Asens, si es pogués formular alguna acusació contra els polítics independentistes, seria únicament per malversació i, en aquest cas, també "caldrà veure com s'interpreta que queda perquè està en concurs amb la sedició". "Ningú podrà ser acusat pel delicte de sedició. Desapareix, no es pot formular cap acusació pel delicte de sedició", ha remarcat aquest divendres al matí en una entrevista a TV3.

Illa remarca que "no es despenalitza res"
El primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha assegurat que l'eliminació del delicte de sedició és una "bona mesura" que respon al compromís d'investidura de Sánchez, però ha avisat, contradient el discurs d'ERC, que la reforma pactada del codi penal no és "desjudicialitzar", sinó que la "política ocupi l'espai propi de la política". "No es despenalitza res, i res d'amnistia", ha dit en roda de premsa des del faristol del Parlament.