L'Audiència Nacional envia a judici els acusats pel finançament irregular de CDC

El jutge Santiago Pedraz obre judici oral contra Germà Gordó, Andreu Viloca i una trentena més d'implicats en el cas del 3% amb peticions de pena que superen els 20 anys de presó

Germà Gordó en una imatge d'arxiu
Germà Gordó en una imatge d'arxiu | ACN
08 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:03h
El jutge Santiago Pedraz de l'Audiència Nacional ha acordat l'obertura del judici oral als acusats pel cas 3% de finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En la resolució, Pedraz cita Germà Gordó, exsecretari del Govern, l'exresponsable econòmic de CDC, Francesc Sánchez, i els extresorers del partit Daniel Osácar i Andreu Viloca, juntament amb una trenta de persones més, entre els quals alts càrrecs convergents i empresaris, també una desena d'empreses i les formacions CDC i PDECat

El magistrat declara la Sala Penal com l'òrgan competent per a l'enjudiciament d'aquests fets i dóna un termini de tres mesos a les representacions dels encausats per presentar els seus escrits de defensa. La interlocutòria d'obertura de judici oral recull els escrits d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció i dels Ajuntaments de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès. El ministeri públic considera que els fets són constitutius dels delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d'influències,suborn, prevaricació i blanqueig de capitals. Pedraz ha decretat l'arxivament provisional parcial per a Juan Antonio Carpintero.

La Fiscalia, en un escrit de 194 pàgines, acusa de delictes greus tot i que durant el judici alguna d'aquestes acusacions podria decaure. Segons el fiscal, les peces clau en l'entramat eren Germà Gordó, aleshores secretari del Govern, els extresorers de CDC Andreu Viloca i Daniel Osàcar, i el secretari econòmic del partit, Francesc Sánchez. Això lliga amb la petició de penes que es demanen per als dos primers. Per a Gordó, se li demanen 18 anys i 10 mesos de presó i se'l situa com a enllaç entre els contractistes de la Generalitat i CDC.

Els tresorers Viloca i Osàcar, segons el fiscal, gestionaven com s'havien de fer les donacions. Per al primer, se li demanen 21 anys i quatre mesos de presó; per a Osàcar, ja condemnat pel cas Palau, no se li demana presó per la seva col·laboració amb la investigació. El seu cas és similar al de Francesc Sánchez, que també ha ajudat al fiscal a esclarir els fets i per això només se li demana un any de presó i feines comunitàries, malgrat que se'l situa com a peça troncal de l'entramat.