Foment es llança a l'assalt de la CEOE per fer-la «més moderna i menys personalista»

La vicepresidenta de la patronal catalana, Virgínia Guinda, defensa un model de gestió "menys jerarquitzat" i assegura que els salaris "han de millorar però la productivitat també"

08 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:52h
Virgínia Guinda, tercera per l'esquerra, amb Josep Sánchez Llibre i la cúpula de Foment.
Virgínia Guinda, tercera per l'esquerra, amb Josep Sánchez Llibre i la cúpula de Foment. | Foment
Hi haurà batalla electoral a la CEOE, l'organització de la gran patronal espanyola. L'empresària Virgínia Guinda, vicepresidenta de Foment del Treball, competirà amb Antonio Garamendi, president de l'empresariat espanyol, en les eleccions del 23 de novembre, després d'un llarg període de desencontres amb la cúpula empresarial espanyola. Aquest dimarts, Josep Sánchez Llibre ha fet una compareixença al costat de Virgínia Guinda i la plana major de Foment per explicar la posició de l'organització. La candidata ha defensat una CEOE "més moderna i menys personalista, menys jerarquitzada i més transparent".

Sánchez Llibre ha mostrat el "màxim respecte" per Garamendi i ha assegurat que la CEOE és "casa seva" ja que Foment és entitat fundadora de l'entitat empresarial espanyola. El president de Foment ha explicat que la candidatura de Guinda és fruit de la voluntat de l'empresària, que va expressar que volia competir per liderar la CEOE. Sánchez Llibre ha destacat del perfil de Guinda que és "una empresària industrial que sap el que és pagar impostos i sous cada mes". Al fer-ho, ha subratllat una de les línies estratègiques de la candidatura de Gunda: el seu caràcter representatiu de l'empresariat industrial enfront un Garamendi més vinculat a l'estructura oficial de la CEOE i amb un perfil empresarial més feble.

Guinda ha assenyalat que es presenta perquè en un context de crisi molt greu és imprescindible que la CEOE funcioni "d'una manera més efectiva". Ha reclamat una governança més moderna i participativa, "en què totes les veus siguin escoltades i la patronal tingui més voluntat propositiva". Una manera suau d'apuntar cap a un Garamendi a qui s'acusa de personalista.

Virgínia Guinda ha explicat els principals punts del seu projecte, del qual ha destacat que cal potenciar les pimes, que se senten "allunyades" de les accions de la CEOE. Ha defensat un pacte de rendes en un marc de reformes estructurals que afectin la fiscalitat i les cotitzacions. "Els salaris han de millorar", ha dit, "però la productivitat està també llunyana de la mitjana europea". Ha afirmat que el salari mínim "no pot ser igual per un agricultor que per un industrial o un jove que comença en el mercat laboral".   

L'aspirant a desplaçar Garamendi ha mostrat els suports de partida amb què compta: ACOGEN, la patronal de la cogeneració, Foment del Treball, la patronal de concessionaris de cotxes Faconauto, l'empresariat del sector carni i el Col·legi de Gestors Administratius

Dilluns, la junta directiva de la patronal catalana va donar suport per unanimitat a la candidatura a presidir la patronal espanyola.  Les eleccions tindran lloc el proper 23 de novembre en una assemblea a Madrid en què participaran prop de 900 delegats de totes les organitzacions territorials i sectorials del món de l'empresa.