La Junta Electoral obvia la justícia europea i es nega a acreditar Puigdemont com a eurodiputat

L'organisme electoral diu, en resposta a la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que no pot expedir la credencial d'eurodiputat de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé fins que no viatgin a Madrid per prometre la Constitució

Carles Puigdemont, al Parlament Europeu
Carles Puigdemont, al Parlament Europeu | ACN
03 de novembre del 2022
Actualitzat a les 20:49h
La Junta Electoral Central (JEC) ha instat Carles Puigdemont a viatjar a Madrid per recollir la seva acta d'eurodiputat i ha demanat al Parlament Europeu que no qüestioni la llista d'eurodiputats emesa per l'organisme electoral espanyol. Si no compleix aquest requisit, l'organisme electoral es nega a acreditar el dirigent de Junts com a eurodiputat. Aquesta és la resposta de la JEC a la petició de la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que volia conèixer la situació de Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé i saber per què no s'ha emès la seva credencial.

El posicionament de la JEC obvia la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el cas d'Oriol Junqueras, que establia que els eurodiputats ho eren en el moment en què es proclamaven els resultats, sense que haguessin de fer més tràmits fixats per la legislació dels estats membre. La resposta de la JEC s'ha pres per unanimitat i insisteix que Puigdemont ha de tornar a Espanya per "complimentar el requisit" que ja van fer la resta d'eurodiputats espanyols.

A més, diu la JEC, si no s'ha pogut expedir la credencial d'eurodiputats és perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí no han volgut complir els requisits d'Espanya, és a dir, prometre o jurar la Constitució. Això és precisament el que va dir el TJUE que no era necessari fer i que no podia ser utilitzat per frenar el nomenament oficial d'un eurodiputat elegit per la ciutadania. S'aplicava al cas de Junqueras, però també va permetre que Puigdemont, Comín i Ponsatí es convertissin en eurodiputats de ple dret.

Puigdemont ha contestat a la mesura de la JEC acusant l'estat espanyol de "trumpista". Ha retret que l'Estat respongués amb "un embolic de 10 pàgines" a la petició del Parlament Europeu i sense incloure la llista per la qual demanava. "Això és trumpisme. Però com que és en nom d'Espanya i del rei, tots xiulant", ha escrit l'expresident de la Generalitat al seu compte oficial de Twitter.

Els quatre eurodiputats afectats, i singularment els tres de Junts, ho són des de principis de 2020 amb tots els drets i deures. De fet, la mateixa justícia europea ha confirmat aquesta condició quan va retornar de manera cautelar la immunitat -una prerrogativa pròpia dels eurodiputats- a Puigdemont davant la persecució del Suprem. Amb el posicionament de la JEC sobre la taula, el Parlament Europeu s'haurà de posicionar sobre la condició d'eurodiputats dels tres dirigents de Junts i de Solé.

Aquesta carpeta neix de la comissió d'Assumptes Jurídics, presidida per l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, que al maig va dir que no podia verificar les credencials dels quatre eurodiputats en qüestió. Ho va traslladar a la presidència del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que va pocs dies va comunicar els dubtes a Espanya.