Petit pas endavant de l'escola de Sant Felip Neri per ser pública: la propietat vol negociar

Els Felipons accepten llogar al Consorci d'Educació de Barcelona els espais que el centre ocupa actualment però no ampliar la superfície al convent que hi ha a la plaça del Gòtic, requisit indispensable per canviar-ne la titularitat

La comunitat educativa de Sant Felip Neri reclama ser pública al Saló de Cent de l'Ajuntament
La comunitat educativa de Sant Felip Neri reclama ser pública al Saló de Cent de l'Ajuntament | AFA Sant Felip Neri
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:12h
La comunitat educativa de l'escola de Sant Felip Neri celebra el petit pas endavant que ha fet la seva lluita per passar el centre, actualment concertat, a la xarxa pública a partir del curs vinent. Tal com va denunciar el president de l'Associcació de Famílies d'Alumnes, Josep Maria Boronat, a NacióDigital, si no ho aconsegueixen l'escola haurà de tancar. Aquest divendres tots els grups municipals -a excepció de Valents- han rebut la comunitat al Saló de Cent de l'Ajuntament, un reconeixement que els dona ales per seguir lluitant.

La propietat dels espais on està ubicat el centre, l'Ordre dels Felipons, és l'únic topall que té la comunitat educativa per poder fer el pas, després que famílies, docents i Consorci d'Educació de Barcelona -format pel Departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona- ho hagin acordat. La titularitat del centre, avui en mans de la Fundació Torras i Bages, demana amb urgència el canvi, però els Felipons no volen cedir més espais dels que ja ocupa actualment. 

Tot i que ara ja hi ha l'escola i part del convent que hi ha al costat amb instal·lacions del centre educatiu, per poder fer el pas a escola pública es necessita ampliar la superfície del centre. El Consorci, en una "taula de negociació" amb els Felipons, els va proposar finançar la rehabilitació del convent i pagar el lloguer de tots els espais ocupats ara. Després de més de quatre mesos de silenci, les famílies i docents han rebut finalment resposta per part de l'Ordre religiosa: accepten poder llogar els espais actuals al Consorci, però no estan oberts a negociar per l'espai del convent. I l'AFA ho celebra: "Millor que negociïn els espais actuals que no pas res, nosaltres només volem que ens diguin que passem a pública, ho necessitem!". 

De fet, aquest últim divendres d'octubre el ple municipal havia d'incloure una declaració institucional impulsada per ERC. La iniciativa, però, no ha prosperat per la negativa del grup de Valents, que no l'ha signada. Abans, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i representants dels grups municipals han rebut aquest divendres alumnes, famílies i docents de l'escola Sant Felip Neri per mostrar-los suport en la reivindicació d'integrar-se a la xarxa pública.

L'escola com a punt de cohesió social
El cor del Gòtic nord vibra a mig matí i al migdia, quan els nens de l'escola Sant Felip Neri juguen a la plaça homònima durant les estones de lleure. Se senten mentre es passeja pels carrerons del barri, sobretot pel carrer de Sant Sever, i l'alegria dels infants es multiplica quan el viatger s'apropa al carrer de Sant Felip Neri, un dels dos punts d'accés a la plaça. Mentre els nens hi són, ningú més hi pot accedir: unes cintes vermelles impedeixen l'entrada dels turistes i curiosos. En un Gòtic massificat, a vessar de botiguetes de souvenirs i grups de turistes de tot el món que escolten atents els guies,la plaça i l'escola de Sant Felip Neri desenvolupen una funció de cohesió social molt important.

"L'escola Sant Felip Neri és un actiu del barri i volem mantenir-lo". L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) Sant Felip Neri ha iniciat aquest dimarts mobilitzacions per reclamar el pas del centre, actualment concertat, cap a la titularitat pública. Ho fan després que la titularitat de l'institut-escola, la Fundació Torras i Bages, comuniqués a les famílies i als docents el juny passat que no aguanten un curs més.
 
Amb les mobilitzacions dels dimarts a primera hora del matí, des de l'AFA demanen agilitzar els tràmits. Són insistents, però ho són per un gran motiu: l'escola de Sant Felip Neri és l'única ubicada al Gòtic Nord. Les famílies no la volen perdre, tampoc l'institut, que és l'únic que hi ha en tot el barri. "És un dels únics reductes del Gòtic Nord on queda una mica de barri", lamenta el president de l'AFA, apel·lant el "Salvar Sant Felip Neri és Defensar el barri" que reivindiquen a les mobilitzacions. I una pregunta en veu alta: "Famílies i nens o turistes?".
 

Els nens de l'escola de Sant Felip Neri jugant a la plaça després de les classes Foto: AFA Sant Felip Neri

Arxivat a