Mireia Boya s'incorpora al govern d'ERC com a directora general de Canvi Climàtic

L'ambientòloga i exdiputada de la CUP per Lleida es va donar de baixa del partit el passat mes de juny després de denunciar un cas d'assetjament

Mireia Boya quan era diputada al Parlament de Catalunya.
Mireia Boya quan era diputada al Parlament de Catalunya. | Josep M Montaner
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:06h
Mireia Boya, exdiputada de la CUP per Lleida i ambientòloga, s'incorpora com a independent al govern d'ERC. En els pròxims dies serà nomenada directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que lidera la republicana Teresa Jordà, segons que ha pogut confirmar NacióDigital en diverses fonts.

Amb la incorporació de Boya, que no serà l'única provinent de l'espai anticapitalista al sottogoverno que s'està completant aquestes setmanes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, incideix en el missatge que el seu Govern representi el 80% de la ciutadania i en la "revolució verda". Després que Junts decidís deixar l'executiu, el president va incorporar com a consellers independents a Carles Campuzano (Drets Socials), provinent de CDC i el PDECat; Quim Nadal (Universitats), ex del PSC; i Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria), exlíder de Podem a Catalunya.  

Boya, que va ser diputada entre 2015 i 2017 i presidenta del grup parlamentari de la CUP, es va donar de baixa de la CUP el passat mes de juny després d'haver denunciat abans haver estat víctima de maltractament psicològic per part d'un altre membre de la direcció i que, segons el seu criteri, el partit no ho resolgués de forma adequada. Boya va ser la candidata en llista individual amb més suport a la formació anticapitalista en les eleccions internes de l'any 2018 i estava ubicada en el sector de Poble Lliure, partit integrat a la CUP i al que militava. 

En els darrers temps, Boya s'havia mostrat crítica amb l'estratègia independentista d'ERC però també amb la forma de fer i el discurs de Junts. Manté una bona relació personal amb Marta Rovira, secretària general dels republicans, i amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a qui no s'ha estat de defensar i reivindicar. Havia estat, per exemple, crítica amb el projecte de Jocs d'Hivern al Pirineu, que, sense èxit, va impulsar el govern de coalició ERC-Junts.

Boya, nascuda a l'Aran el 1979, és llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctora en gestió i ordenació del territori per la Universitat de Mont-real i actualment és la cap de projectes de medi ambient, clima i energia de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània que integra els governs de Catalunya, Balears i Occitània. Participa en espais d'opinió a Catalunya Ràdio.

Serracant a Territori
Substituirà en el càrrec al Govern el dirigent d'ERC Marc Sanglas, que ha canviat de departament i ara és secretari de Mobilitat i Logística del departament de Territori. Precisament en aquest departament s'incorpora com a assessor del conseller l'exalcalde de Sabadell per la Crida -on s'integra la CUP- Maties Serracant. Geògraf de formació, serà assessor del conseller Juli Fernàndez. En el mandat municipal 2015-2019 Serracant i Fernàndez es van repartir l'alcaldia de la capital vallesana, un com a cap de files de la CUP i l'altre d'ERC.