El mòbil associat al compte «fake» de Joana Masdeu és el d'un col·laborador de Borràs

El número de Rai López Calvet, conseller nacional de Junts i membre del Consell de la República, activava el perfil de Twitter que defensava Francesc de Dalmases i atacava Jordi Sànchez o Albert Batet

Rai López Calvet, Francesc de Dalmases, Laura Borràs i David Torrents en un sopar a Badalona en la vigília de l'1-O de 2022.
Rai López Calvet, Francesc de Dalmases, Laura Borràs i David Torrents en un sopar a Badalona en la vigília de l'1-O de 2022. | @LauraBorras
Irene Montagut, Carme Rocamora
26 d'octubre del 2022
Actualitzat el 27 d'octubre a les 18:26h
Més girs de guió. Aquest dimecres al matí, un dia després de la dimissió com a vicepresident de Junts de Francesc de Dalmases per l'episodi intimidatori a una periodista del FAQS, les xarxes s'han encès per un fil de Twitter d'una suposada periodista amb el nom de Joana Masdeu que defensava l'entorn de Dalmases i la presidenta del partit, Laura Borràs. Segons ha pogut comprovar NacióDigital, l'autoria d'aquest perfil manté una vinculació amb Rai López Calvet, estret col·laborador de Borràs, conseller nacional de Junts i membre electe de l'Assemblea de Representants del Consell de la República. Ell mateix també es presenta com a adjunt al secretari d'Organització de Junts, David Torrents, perquè és treballador del partit des de l'agost. El mòbil associat al compte fake de Joana Masdeu, ja eliminat, era el del col·laborador de Borràs.

La sospita sobre la falsedat del perfil s'ha estès durant la jornada a través de les xarxes i també al Parlament, tenint en compte que la suposada periodista no havia estat reconeguda per cap company de la professió ni tampoc per diverses fonts parlamentàries consultades. A partir d'aquest moment s'ha generat un rebombori que apuntava a la possibilitat que, per les opinions i el perfil dels seguidors, fos l'entorn de Borràs i Dalmases el creador de l'usuari fals.

Tots els usuaris de Twitter tenen assignat un número de telèfon o un correu electrònic, al qual s'envia un codi de verificació per confirmar que és la persona que gestiona el compte en cas de voler-ne recuperar la contrasenya. Fent aquest procés, NacióDigital ha pogut verificar que l'usuari @JoanaMasdeu està assignat al número personal de López Calvet, que acaba en "13". Un cop feta la comprovació, introduint per recuperar la contrasenya del compte fake el telèfon de López Calvet -i abans el d'altres persones del cercle de Borràs sobre les que hi havia sospita-, aquest diari s'ha posat en contacte amb el treballador de Junts, que ha negat els fets. "No pot ser, ha estat una emboscada cap a la meva persona", ha dit el col·laborador de Borràs, que també ha insinuat que s'hagi pogut canviar el número de telèfon associat al compte quan aquest ja s'havia creat. Les polítiques de Twitter, però, obliguen a introduir un codi de verificació que rep el nou número de mòbil per procedir a fer el canvi de número associat.

El telèfon vinculat al compte de Joana Masdeu és el de Rai López Calvet, acabat en 13


Més enllà d'aparèixer en públic en nombrosos actes amb Borràs i Dalmases, López Calvet va ser un dels impulsors del "Grup de suport a Laura Borràs" -el compte de Twitter del qual també està vinculat al telèfon del conseller nacional de Junts-, que va organitzar un acte a l'Ateneu Barcelonès en contra de la suspensió de Borràs com a presidenta del Parlament, arran del procés judicial vinculat a la fragmentació de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. Aquest mateix grup va recollir un manifest a favor de la presidenta suspesa, defensant la seva innocència.

Hi ha un altre factor que apuntava a López Calvet com a creador i responsable del perfil fake de Joana Masdeu. És l'ús d'un conjunt d'emoticones que utilitza habitualment el conseller nacional de Junts als seus tuits particulars. Concretament, n'hi ha dues de molt representatives: les dues mans amb palmells junts simbolitzant una súplica o una "oració" i el dit índex assenyalant avall. Es tracta d'un recurs que freqüentment empra el col·laborador de Borràs per demanar als seus seguidors una petició concreta. 
 

Les emoticones utilitzades per Joana Masdeu i Rai López Calvet a Twitter coincideixen


En les piulades, la teòrica periodista defensava l'actuació de Dalmases, i denunciava que s'havia orquestrat una campanya dirigida per ERC i amb l'ajut de sectors de la formació presidida per Borràs per apartar qui és mà dreta de la mateixa presidenta suspesa del Parlament. Precisament, el compte de la falsa Joana Masdeu era seguit per Borràs i altres dirigents del seu entorn, com Jaume Alonso-Cuevillas i Aurora Madaula, i el seu excap de premsa a la cambra catalana, Pep Elias

La repercussió ha estat tal que fins i tot l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez ha qüestionat la veracitat del perfil, abans que aquest fos tancat voluntàriament, que no censurat per l'aplicació. Sànchez ha insinuat que era "un perfil inventat per difamar" i apuntar persones com Albert Batet. "No m’ho crec. La política no es pot fer així. M’ofereixo on i quan vulguis perquè m’entrevistis i portis proves d’on, quan i a qui he amenaçat i insultat", ha respost Sànchez, que també ha demanat al perfil que no deixi que "algú pensi que és un troll".

Què més feia sospitar de la falsedat del perfil a banda que ningú al Parlament ni als mitjans conegui Joana Masdeu? Ha estat creat fa pocs dies i no havia fet cap tuit fins al moment de ladimissió de Dalmases. A més, la fotografia de perfil és una imatge de la sala de premsa de la cambra catalana curiosament calcada a una de publicada per Junts anteriorment.

Dalmases va presentar la seva dimissió com a vicepresident de Junts aquest dimarts en una reunió executiva posterior a l'informe intern elaborat per la prestigiosa advocada Magda Oranich i avançat en exclusiva per NacióDigital. El document constatava que la subdirector del FAQS, Mònica Hernàndez, s'havia sentit intimidada per Dalmases durant el programa del 9 de juliol en què es va entrevistar Borràs. L'exvicepresident de Junts deixa també la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual ja se'n va apartar temporalment a l'estiu, però per ara manté l'acta de diputat.