Qui era Joana Masdeu? La polèmica afegida al cas Dalmases

Dirigents de Junts insinuen una campanya a Twitter amb perfils falsos per defensar el diputat de la polèmica; el compte de la suposada periodista, seguit per Borràs, Cuevillas i Madaula, ja ha estat eliminat

Joana Masdeu, el compte que ha afegit més polèmica al cas Dalmases
Joana Masdeu, el compte que ha afegit més polèmica al cas Dalmases | Núria Garrido
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:39h
El cas Francesc de Dalmases deixa una polèmica inesperada a Twitter. El fil d'un perfil aparegut aquest mateix mes i amb poc més d'una seixantena de tuits en 16 hores ha aixecat sospites fins al punt que dirigents de Junts com Jordi Sànchez l'han qüestionat. Joana Masdeu es presentava com una periodista, però, segons fonts del Parlament han explicat a NacióDigital, no hi ha constància que hagi trepitjat mai la cambra catalana. El seu nom no apareix tampoc en cap mitjà de comunicació.

En el seguit de piulades -ja esborrades, també amb el perfil tancat voluntàriament, que no clausurat-, la teòrica periodista defensava l'actuació del ja exvicepresident de Junts i denunciava que s'havia orquestrat una campanya dirigida per ERC i amb l'ajut de sectors de la formació presidida per Laura Borràs per apartar qui és mà dreta de la mateixa presidenta suspesa del Parlament. Precisament el compte era seguit per Borràs i altres dirigents del seu entorn, com Jaume Alonso-Cuevillas i Aurora Madaula; i el seu excap de premsa a la cambra catalana, Pep Elias.
 

El fil de tuits de Joana Masdeu, ja esborrat Foto: ND


Davant les comparticions que ha implicat el fil, l'exsecretari general de Junts, Jordi Sánchez, s'ha pronunciat insinuant que Joana Masdeu és "un perfil inventat per difamar". El compte assegurava que Sànchez havia "amenaçat" i Albert Batet "coaccionat" a membres del partit. "No m’ho crec. La política no es pot fer així. M’ofereixo on i quan vulguis perquè m’entrevistis i portis proves d’on, quan i a qui he amenaçat i insultat", ha respost Sànchez, que també ha demanat al perfil que no deixi que "algú pensi que és un troll".

El mateix Sànchez ha continuat després que Joana Masdeu s'esborrés el compte, preguntant-se: "Quantes altres Joanes patim avui a les xarxes dedicades a insultar i alimentar la guerra contra independentistes? "No ho sé, però més del que ens podem imaginar i segur suportar", s'ha autorespost. L'exmandatari de Junts també ha apuntat directament a un altre perfil popular a Twitter fent referència a "noms de professors molt honorables". Parla del compte @ProfTorra, que també defensa els posicionaments de Borràs i Dalmases i enfoca els seus tuits cap a la crítica a ERC.

Què més fa sospitar de la falsedat del perfil a banda que ningú al Parlament ni als mitjans la conegui? Ha estat creat aquest mateix mes d'octubre i -assegura que l'anterior compte ha estat clausurat per Twitter- no havia fet cap tuit fins el moment de ladimissió de Dalmases. A més, la foto de perfil és una imatge de la sala de premsa de la cambra catalana molt similar -pràcticament idèntica- a una publicada per Junts anteriorment.