Luz Guilarte abandona Ciutadans a Barcelona

La fins avui presidenta del grup municipal deixa l'acta de regidora i renuncia a ser candidata a les municipals del maig vinent després que els dos companys al consistori boicotegessin el seu lideratge

Luz Guilarte deixa l'acta de regidora a l'Ajuntament de Barcelona
Luz Guilarte deixa l'acta de regidora a l'Ajuntament de Barcelona | ACN
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:49h
"Gràcies Ciutadans, gràcies Barcelona". Amb aquestes paraules s'ha acomiadatLuz Guilarte, presidenta del grup municipal de Ciutadans, de l'Ajuntament de Barcelona aquest dilluns al matí. En una roda de premsa, Guilarte ha titllat de "lamentable i inèdit en la història de la democràcia a l'Ajuntament de Barcelona" el fet que el regidor taronja Paco Sierra s'autoproclamés president del grup la setmana passada. 

"He comunicat a la direcció del partit la meva renúncia com a regidora de Ciutadans i candidata a les municipals del maig del 2023", ha dit poc després de les 11 del matí, després de cinc anys vinculada a la formació liderada per Inés Arrimadas, amb qui va compartir escó al Parlament. "Exigeixo conservar la meva llibertat i dignitat", ha remarcat la ja exregidora a l'Ajuntament, que aquest divendres ja no participarà en el ple municipal.

La fins avui presidenta del grup municipal ha reivindicat que "la veritat no necessita urgència", un missatge directe als seus companys de grup Paco Sierra i Noemí Martín, que dijous passat van sortir a defensar-se després que Ciutadans engegués el procediment per expulsar Sierra del partit. A més, l'exregidora municipal ha dit que ella no es va implicar en política "per aferrar-se en un càrrec públic en contra de la seva integritat": "No tots els polítics són iguals, jo escullo llibertat i dignitat". En aquest sentit, Guilarte ha explicat que no és possible que pugui seguir al capdavant del projecte iniciat al costat de Manuel Valls el 2019: "Són cinc anys que portaré sempre al cor". 

"La vertadera política és la unió per un projecte comú, al servei de la ciutadania i sempre per sobre de l'interès personal", ha reflexionat l'excandidata a les municipals, fent referència al boicot dels seus dos companys de grup al seu lideratge per destronar-la de presidenta, una actuació que ha considerat com una "trama" en contra del partit. Amb la decisió d'abandonar el vaixell taronja a Barcelona, Guilarte confia que Ciutadans pugui "acordar i decidir un nou lideratge" per a la pròxima etapa.

La ja exregidora municipal -la dimissió és en efectes des d'aquest dilluns- ha agraït l'oportunitat d'Arrimadas de deixar-la formar part del seu equip al Parlament, així com el suport del líder taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa. Guilarte, però, no abandona definitivament Ciutadans: "Em quedo militant a la base, contribuint al projecte i al servei del partit".

La direcció de la formació taronja ha expressat el seu suport a Guilarte. De fet, Ciutadans volia que aquesta continués "liderant el projecte" a Barcelona, però respecten la decisió de l'exregidora municipal. "El partit agraeix l'esforç, dedicació i treball constant de Guilarte en el consistori per defensar els interessos dels barcelonins", han escrit en un comunicat aquest dilluns. Pel que fa a la configuració del grup municipal, el partit estudia els diferents escenaris i anuncia canvis.

La marxa de Guilarte debilita encara més el grup municipal de Ciutadans. Segons fonts de l'entorn de Guilarte, el nou regidor que entrarà al consistori, Fernando Carrera, si res canvia, és actualment assessor del PSCbarceloní, liderat per Jaume Collboni, a més d'adjunt a la primera secretaria del PSC a Ciutat Vella. Això implica que pugui accedir a l'Ajuntament en tres grups: regidor de Ciutadans, regidor de Valents amb Eva Parera o com a regidor no adscrit, però vinculat als socialistes, col·laborant així amb el govern municipal que aquests comparteixen amb els comuns de Colau. Per ara, el grup municipal socialista, preguntat per NacióDigital, no es pronuncia, al·legant que és una "decisió personal" de Carrera.