Magda Oranich apunta a pressions de Borràs per condicionar l'informe sobre el cas Dalmases

El diputat i vicepresident de Junts, després de la publicació del document íntegre a NacióDigital, el considera "absolutament irregular" i hi veu "sospites de tendenciositat"

Laura Borràs, amb Francesc de Dalmases al Parlament.
Laura Borràs, amb Francesc de Dalmases al Parlament. | Pau Ollé
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:56h
Magda Oranich, encarregada d'elaborar l'informe -avançat aquest diumenge per NacióDigital- sobre la intimidació de Francesc de Dalmases a una periodista del FAQS el programa del 9 de juliol després d'una entrevista a Laura Borràs, ha apuntat a pressions de la presidenta de Junts per condicionar el document intern encarregat per la direcció del partit per esclarir els fets. "No vam estar  d'acord en una conversa concreta", ha assenyalat Oranich, que també ha revelat que Borràs li va dir que "no en volia parlar mai més". La presidenta suspesa del Parlament ja va pressionar personalment la periodista per tal que disculpés Dalmases públicament després que NacióDigital i Eldiario.es publiquessin la intimidació en el marc de l'entrevista al FAQS.

En una carta a l'executiva de Junts redactada pel diputat i vicepresident del partit, a la qual ha tingut accés RAC1, Dalmases considera que l'informe és "absolutament irregular" i manté que hi ha "sospites de tendenciositat". També demana "depurar responsabilitats" pel fet que hagi aparegut publicat a la premsa. "És un tema que s'ha d'abordar a l'executiva", ha apuntat Jordi Turull en una entrevista al programa Aquí Catalunya, de Ser Catalunya. El dirigent de Junts, que ha evitat detallar si es produiran sancions al diputat per la seva conducta, ha recordat que es tracta d'un tema "prou seriós" com per no manifestar-se sobre l'informe sense una discussió prèvia al partit.  

Oranich no ha dubtat en entrar al xoc amb Dalmases. "Negar fets que son evidents i intentar treure importància al mal comportament tingut per un representant públic a un mitjà de comunicació... És patètic", ha assenyalat l'advocada, que ha indicat que ha parlat amb "molts" dels implicats en els fets, més de vint persones. "El primer dia vaig parlar amb ell", ha puntualitzat. "Si una cosa no t'ha agradat, no pots anar a fer crits. És impresentable", ha remarcat, al mateix temps que insistia que hi havia gent de Junts que considerava "tou" el document remès a l'executiva del partit.
 

Carta de Francesc de Dalmases. Foto: ND


"He fet l'informe amb tota l'objectivitat possible", ha argumentat Oranich, que ha revelat que ha rebut trucades sobre més fets similars -fins i tot per part de diputades de Junts- protagonitzats per Dalmases. "Vaig dir prou per no escoltar res més", ha assenyalat l'advocada per justificar que s'hagi centrat exclusivament en els fets d'aquell dissabte de juliol al FAQS. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Oranich ha qualificat com a "inacceptables" les pressions rebudes per part de l'entorn del vicepresident de Junts, mà dreta de Borràs al partit i al Parlament. "El problema no és si això s'ha filtrat a la premsa sinó els fets. N'hi ha uns quants que estan fora del món", ha afegit.

Que la periodista es va sentir intimidada per Dalmases i que Dalmases va actuar de forma incorrecta són les inequívoques conclusions a les quals arriba la prestigiosa advocada, a partir d'una descripció dels fets coincident amb la de l'afectada, la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la de diversos testimonis que va recollir aquest diari, l'expedient que ha instruït el partit sobre els fets. La direcció es va comprometre a aclarir els fets "amb celeritat" arran de la polèmica generada per la publicació d'informacions d'aquest diari que retrataven els comportaments del diputat en la seva relació amb els mitjans, especialment els públics.