Dolors Sabater tornarà a ser candidata a l'alcaldia de Badalona

L'actual diputada de la CUP intentarà recuperar el càrrec que va ocupar del 2015 fins al 2018 i competirà contra Xavier García Albiol i l'actual batlle Rubén Guijarro

 Dolors Sabater, quan va ser investida alcaldessa de Badalona
Dolors Sabater, quan va ser investida alcaldessa de Badalona | Europa Press
21 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:28h
Dolors Sabater serà la candidata de Guanyem Badalona per intentar assaltar de nou l'alcaldia de Badalona. Tal com ha confirmat NacióDigital l'actual diputada de la CUP pugnarà amb Xavier García Albiol i l'actual batlle Rubén Guijarro per intentar recuperar un càrrec que va assaltar el 2015 i en el qual es va mantenir fins al 2018. Sabater va perdre l'alcaldia llavors en una moció de censura que va fer batlle el socialista Alex Pastor amb el suport de PP i Ciutadans.

A partir d'aquell moment, va mantenir-se com a regidora a l'oposició fins que a les passades eleccions catalanes del 14-F va presentar-se com a cap de llista de la formació anticapitalista. Més recentment, Poble Lliure l'havia proposada com a presidenta de la Generalitat donada la ruptura entre ERC i Junts al Govern. Per ara, mantindrà l'acta de diputada. En un acte a la plaça de la Vila de Badalona aquest divendres a la tarda Sabater ha fet l'anunci oficial sobre el seu retorn al municipi.

Amb aquest escenari, les eleccions municipals del 2023 posaran a prova la força de l'albiolisme i de les forces d'esquerres, que durant l'última legislatura s'han intercanviat el poder en fins a tres ocasions. Si Pastor era investit alcalde el 2019 -a contracor per part de la coalició entre Guanyem i ERC- per evitar que el PP tornés a l'alcaldia, la seva detenció durant el confinament va alçar de nou Albiol a un poder que només li duraria un parell d'anys, ja que la seva aparició als Papers de Pandora va fer caure altre cop l'alcaldia en el socialista Guijarro.

De fet, la inestabilitat política s'ha convertit en crònica durant l'última dècada. El municipi venia de 24 anys de domini absolut del PSC, on Joan Blanch, en quatre mandats, i Maite Arqué, en tres, van convertir la ciutat en un feu socialista inexpugnable. Quan l'alcaldessa va abandonar el 2008 l'Ajuntament per ser senadora, el successor Jordi Serra no va ser capaç de donar continuïtat a l'hegemonia socialista. El partit va veure's superat el 2011 per Albiol i el 2015 per l'aliança que va fer alcaldessa Sabater. L'aposta posterior dels socialistes per Pastor és prou coneguda: va tenir un desenllaç caòtic, mentre que amb Guijarro ha trobat de nou certa estabilitat.

Amb l'anunci de Sabater com a candidata de Guanyem, la batalla de Badalona queda més definida. Albiol repetirà per sisè cop com a candidat del PP però propulsant la seva figura -valorada fins i tot per independentistes- abans que les sigles populars, i amb l'objectiu de perseguir la majoria absoluta, donat que no es preveu que cap altra força present a l'Ajuntament vulgui donar-li suport. Per l'esquerra, la lluita ara es marca clarament entre Guijarro i Sabater, amb també presència del candidat d'ERC, ÀlexMontornès. Per part dels comuns, també repetirà Aïda Llauradó i per Junts és previsible que ho faci DavidTorrents.