El govern espanyol recula i permet ara la recerca de les restes de Josep Sunyol

El ministeri de Defensa havia denegat l'entrada dels investigadors en un espai militar on es podria trobar el cos de qui fou president del Barça i polític d'ERC afusellat per les tropes franquistes

Josep Sunyol, en una imatge d'arxiu
Josep Sunyol, en una imatge d'arxiu | FC Barcelona
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:35h
La recerca de les restes de Josep Sunyol s'acabarà realitzant. El govern espanyol, a través del ministeri de Defensa, ha reculat i ha permès la recerca del que fou president del Barça i polític d'ERC. Una fotografia de l'any 1936 que ha estat trobada recentment situa la possible tomba de Sunyol en una zona militar de Madrid. Segons havia avançat El Debate, si bé el govern d'Isabel Díaz Ayuso, en compliment de la llei de memòria històrica, havia autoritzat l'entrada dels investigadors a l'espai, l'executiu estatal l'havia aturada, decisió que ara ha revertit.

Sunyol, juntament amb tres persones que l'acompanyaven un 6 de juliol de 1936, pocs dies després del cop d'estat franquista, va ser capturat per les tropes franquistes i afusellat sense judici previ. Va ser en algun punt de la serra de Guadarrama i les investigacions sobre les seves restes sempre s'han enfocat en aquesta zona. Ara, però, un grup de treball dirigit per l'actual president del Barça Joan Laporta ha trobat aquesta nova pista i ha demanat una prospecció en una zona en què ara hi ha un recinte militar.

El permís es va demanar a la Comunitat de Madrid, segons explicava El Debate, i el 8 de setembre va ser autoritzat pel govern de la capital de l'Estat. Però aquesta autorització havia quedat en res perquè el ministeri de Defensa havia comunicat a l'equip d'investigadors que no podia entrar a l'espai on pretenien accedir i on ara s'ubica la Residència Militar Guadarrama. Fins i tot els responsables d'aquesta residència van donar llum verda a la prospecció, però van haver de negar el pas un cop van rebre la notificació de l'executiu estatal.

Els investigadors havien defensat que amb l'autorització del govern autonòmic és suficient per iniciar la recerca, però l'argument del ministeri de Defensa és que la sol·licitud l'havia de fer un familiar de Sunyol. L'inconvenient, però, és que l'únic fill de l'expresident del Barça i expolític d'ERC va morir recentment. Per evitar aquest problema, però, el mateix fill va deixar el poder de signar qualsevol decisió sobre el seu pare a la Fundació Sunyol. Amb aquesta justificació, la gerent de l'entitat va remetre un document al mateix ministeri que fins ara havia mantingut un silenci administratiu que ha trencat després que el cas esclatés als mitjans de comunicació.

ERC ho havia portat al Congrés
A més, ERC, formació de la qual va formar part Sunyol, també havia afegit pressió a l'executiu estatal, traslladant la polèmica fins al Congrés dels Diputats. El grup republicà a Madrid havia demanat al ple de la cambra i a la comissió de Defensa instar al govern espanyol a rectificar i autoritzar la prospecció geofísica i l'excavació arqueològica que el grup de treball ha demanat fer a la serra de Guadarrama.

A més, la proposta del diputat d'ERC Gerard Álvarez també demanava a l'executiu presidit per Pedro Sánchez que mantingui el compromís amb els represaliats del feixisme espanyol garantint que no hi hagués ingerències en l'objectiu de recuperar les restes dels represaliats republicans i que tampoc interferís en futures exhumacions o recuperacions de les seves restes.