Passar a la xarxa pública o desaparèixer: l'escola de Sant Felip Neri exigeix un acord urgent

Les famílies i docents del centre, actualment concertat, demanen una resposta oficial a la propietat dels equipaments, la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri, per evitar perdre l'únic espai educatiu del nord del Gòtic

Les famílies de Sant Felip Neri es mobilitzen per demanar un acord per poder ser escola pública
Les famílies de Sant Felip Neri es mobilitzen per demanar un acord per poder ser escola pública | AFA Sant Felip Neri
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:46h
El cor del Gòtic nord vibra a mig matí i al migdia, quan els nens de l'escola Sant Felip Neri juguen a la plaça homònima durant les estones de lleure. Se senten mentre es passeja pels carrerons del barri, sobretot pel carrer de Sant Sever, i l'alegria dels infants es multiplica quan el viatger s'apropa al carrer de Sant Felip Neri, un dels dos punts d'accés a la plaça.

Mentre els nens hi són, ningú més hi pot accedir: unes cintes vermelles impedeixen l'entrada dels turistes i curiosos. En un Gòtic massificat, a vessar de botiguetes de souvenirs i grups de turistes de tot el món que escolten atents els guies,la plaça de Sant Felip Neri desenvolupa una funció de cohesió social molt important.

"L'escola Sant Felip Neri és un actiu del barri i volem mantenir-lo". L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) Sant Felip Neri ha iniciat aquest dimarts mobilitzacions per reclamar el pas del centre, actualment concertat, cap a la titularitat pública. Ho fan després que la titularitat de l'institut-escola, la Fundació Torras i Bages, comuniqués a les famílies i als docents el juny passat que no aguanten un curs més.

La viabilitat econòmica del centre, que només té una línia per curs, s'ha acabat en aquesta modalitat i des de la fundació van proposar fer el pas a la xarxa pública per poder garantir la continuïtat dels 300 alumnes que la conformen. Els docents i les famílies hi van estar d'acord, així com el Consorci d'Educació de Barcelona -format pel Departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona. Ara bé, hi ha un escull important: la propietat dels espais on està ubicat el centre.
 
Va néixer el 1959 de la mà del Pare Serafí Alemany Esteve, membre de l'Ordre dels Felipons, qui volia formar els nens i joves en la seva dimensió personal i social. Tot i el canvi de titularitat, que es va fer el 1982, els espais que ocupa el centre -l'edifici de l'escola i part del convent que hi ha al costat- segueixen sent propietat dels Felipons. I aquests, segons detalla el Josep Maria Boronat, president de l'AFA, "no volen llogar els recintes a les administracions".

Davant aquesta resposta "inesperada", les famílies i docents van iniciar mobilitzacions i van crear una "taula de negociació" perquè la propietat dels edificis i el Consorci poguessin buscar solucions. La proposta del Consorci va ser clara: finançar la rehabilitació del convent per ampliar la superfície del centre, requisit indispensable perquè pugui ser públic, i pagar el lloguer de tots els espais actuals.

Silenci. Han passat quatre mesos i les famílies i docents no tenen notícies mentre la titularitat els recorda que no els és possible mantenir-se més enllà del juny del 2023. "No volem trobar-nos dues setmanes abans d'iniciar el període de matriculació sense tenir un futur per als nostres fills", manifesta Boronat, qui també explica l'associació pensa que "tothom guanyava amb la proposta".

Amb les noves mobilitzacions represes aquest dimarts a primera hora del matí, i que es repetiran cada dimarts fins a tenir novetats, des de l'AFA demanen agilitzar els tràmits. Volen que els propietaris dels edificis afectats donin una resposta oficial i, si és necessari, poder treballar "amb temps" amb una nova proposta perquè finalment la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri pugui donar el seu "sí" a la continuïtat de l'escola.

Són insistents, però ho són per un gran motiu: l'escola de Sant Felip Neri és l'única ubicada al Gòtic Nord. Les famílies no la volen perdre, tampoc l'institut, que és l'únic que hi ha en tot el barri. "És un dels únics reductes del Gòtic Nord on queda una mica de barri", lamenta el president de l'AFA, apel·lant el "Salvar Sant Felip Neri és Defensar el barri" que reivindiquen a les mobilitzacions. I una pregunta en veu alta: "Famílies i nens o turistes?".
 

Els nens de l'escola de Sant Felip Neri jugant a la plaça després de les classes Foto: AFA Sant Felip Neri

Arxivat a