Els Castellers de la Vila de Gràcia guanyen la jornada de dissabte del Concurs de Castells

Les colles han rebut el reconeixement del públic pel seu esforç després de l'aturada pandèmica

Els Castellers de la Vila de Gràcia descarreguen el 2d8f en segona ronda.
Els Castellers de la Vila de Gràcia descarreguen el 2d8f en segona ronda. | Concurs de Castells
01 d'octubre del 2022
Actualitzat el 02 d'octubre a les 10:49h
Dia gran aquest dissabte a la Tàrraco Arena Plaça de Tarragona. Després de 4 anys, el Concurs de Castells s'ha pogut celebrar de nou i ho ha fet superant totes les expectatives. Les colles han ofert la seva millor imatge, però com passa sempre en aquest esdeveniment n'ha destacat una per sobre de totes: la dels Castellers de la Vila de Gràcia.

La primera jornada del Concurs s'ha caracteritzat per la seva rapidesa, amb menys de tres hores de durada en total. Les disset agrupacions participants han aprofitat l'estímul d'aquesta cita i en la major part dels casos o bé han igualat o bé han millorat les seves actuacions més importants de la temporada. Els crits d'alegria s'han repetit de punta a punta de la plaça en diferents ocasions.

Si bé a la segona ronda ha semblat que es podia produir un duel entre els graciencs i els Marrecs de Salt, al final ha quedat clar que la victòria dels de Barcelona estava ben assegurada des de l'inici, amb un 3 de 8 en primera ronda (els únics a actuar en solitari). De totes maneres, els de Girona han apuntat ben alt igualant els campions en un 4 de 8 i un 3 de 8, i ha estat en tercera (9 de 7) i quarta ronda (2 de 7) quan han culminat una molt celebrada segona posició a la classificació. En canvi, els de Gràcia han coronat un 2 de 8 amb folre clau, que els ha atorgat el triomf definitiu, sense haver d'aprofitar les dues rondes opcionals i demostrant que el seu lloc és a la jornada de diumenge.

Empatats en tercer lloc, els Sagals d'Osona i els Nens del Vendrell han dut a terme exactament la mateixa actuació -en diferents rondes-, amb un 2 de 7, un 5 de 7 i un 4 de 8. Les celebracions, però, no s'han limitat a la part alta de la classificació. Els Castellers de Terrassa han pogut carregar el 3 de 7 amb el pilar al mig aixecat per sota (un castell en el seu cas sí que descarregat per primer cop aquesta temporada pels Castellers d'Espluges). Mentrestant, més tímides han estat les reaccions a la diada dels Castellers de Sant Cugat, que tot i no poder completar el 3 de 8 sí que han aconseguit un meritori sisè lloc.

Un sisè lloc compartit amb dues agrupacions més, una d'elles una de les sorpreses del dia: els Castellers de Lleida. El seu 4 de 8 en segona ronda els ha catapultat a la classificació, un fet àmpliament celebrat a la Tàrraco Arena Plaça.

Molt contents també s'han mostrat els Castellers de Cornellà, que tornaven al Concurs de Castells després de 24 anys. La seva actuació i la d'altres colles, però, ha estat d'un nivell un pèl per sota que la dels guanyadors del Concurs de Torredembarra, celebrat el cap de setmana passat: els Nois de la Torre i els Castellers de Berga. Tancant la classificació d'aquest dissabte, els Castellers de Sagrada Família han fet un 3 de 7, un 4 de 7 i un 2 de 6.

Xicots de Vilafranca i Xiquets del Serrallo tanquen el concurs
La sensació agredolça se l'han endut en la fase final del Concurs dues colles. Els Xicots de Vilafranca -inicialment una de les colles favorites- han protagonitzat dos intents desmuntats del 4 de 8 i, en cinquena ronda, han apostat per assegurar un tercer castell, el 4 de 7 amb el pilar al mig. Les cares llargues d'alguns dels seus integrants demostraven que no havien complert els objectius.

Les mateixes cares llargues provenien d'una altra colla, els Xiquets del Serrallo, que en primera ronda han tirat un 5 de 7 i tot seguit han pogut completar -amb un intent desmuntat- el 2 de 7 per primera vegada aquesta temporada. Tot i que l'objectiu era aquest últim castell, com a tercera construcció s'han posat al cap el 3 de 8, però no hi ha hagut manera, si més no de moment.

Els pilars de comiat han posat punt i final a una diada castellera que el públic ha sabut reconèixer amb els seus aplaudiments per l'esforç que suposa un Concurs de Castells després d'una pandèmia.

 

Els Castellers de la Vila de Gràcia, en primer pla, en una Tàrraco Arena Plaça concorreguda. Foto: Martí Urgell.

 

La Tàrraco Arena Plaça ha acollit aquest dissabte el Concurs de Castells. Foto: Concurs de Castells