Contundent advertència del secretari general de l'ONU: «El món està en perill»

La invasió d'Ucraïna, la crisi d'energia i d'aliments i la emergència climàtica han provocat un context que "només pot resoldre's amb una gran coalició mundial"

Imatge d'arxiu del Consell de Drets Humans de l'ONU
Imatge d'arxiu del Consell de Drets Humans de l'ONU | Europa Press
NacióDigital
21 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:02h
El secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha avisat que el món està "en perill i totalment paralitzat" en l'assemblea general d'aquest dimarts, celebrada a Nova York. Sota l'ombra de la invasió d'Ucraïna, la crisi energètica i d'aliments i l'emergència climàtica, ha destacat que el context actual és "incapaç de plantar cara a problemes que posen en perill el futur de la humanitat i del planeta".

Així, Guterres ha lamentat la divisió cada cop més accentuada entre els països de l'organització i ha exigit als caps de govern "cooperació i mesures urgents". Ha especificat que, per ser capaços de combatre els desafiaments que es dibuixen a l'horitzó, cal una "gran coalició mundial". A més, ha avisat que s'aveïna un dels hiverns més durs que es recorden. "La crisi del cost de la vida ha esclatat, la confiança s'enfonsa, les desigualtats creixen i el planeta es crema", ha sentenciat en el seu discurs.

En la seva intervenció, Guterres ha fet especial menció al panorama internacional, condicionat per la invasió russa d'Ucraïna. Segons ha denunciat el secretari, el conflicte ha provocat "una destrucció generalitzada amb violacions massives dels drets humans". D'altra banda, ha recordat que la guerra ha agreujat l'economia internacional, encara deteriorada pels efectes de la Covid-19, i que representa "immensos perills per la pau i la seguretat".
  La inflació global és un dels temes que ha abordat el secretari, que serà especialment dura pels països més vulnerables. Tal com recull el 3/24, uns 94 territoris d'Àfrica s'enfronten a una"tempesta perfecta", conformada per les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, l'augment dels preus, una càrrega del deute i la falta d'accés a finançament.

Amb la intenció de pal·liar els efectes, ha sol·licitat al G-20, una agrupació dels bancs més rics, que "obrin les carteres" per oferir un paquet de mesures destinat a alleujar la crisi. A més a més, ha demanat als governs internacionals que gravin els beneficis extraordinaris de les empreses fòssils i destinin el que recaptin als països més necessitats. D'aquesta forma, ha apostat per una"reforma estructural del sistema financer", que actualment només "consolida les desigualtats".

Finalment, ha fet referència a la crisi climàtica que, en paraules de Guterres, "és un problema que defineix la nostra època". Ha recordat que, tot i que l'aplicació de mesures sostenibles ha de ser una prioritat pels governs, sol passar a segon pla."Estem abocats al desastre climàtic i cap regió està indemne", ha sentenciat. Per exemplificar-ho, ha citat Pakistan, on un terç del país ha quedat submergit.

El discurs de Guterres ha iniciat l'assemblea general de l'ONU, que reunirà a 150 caps d'estat i de govern durant aquesta setmana. Entre altres, ha intervingut el president de l'organització, Csaba Körösi, que ha estat d'acord amb Guterres i ha demanat solucions basades en "la solidaritat, la sostenibilitat i la ciència".