Presidents, monarques i líders de tot el món acomiaden Elisabet II en un funeral d'estat al Regne Unit

El rei emèrit Joan Carles es troba per primer cop en dos anys amb Sofia i es reuneix també amb Felip VI en un acte oficial

Carles III i la Reina Consort, arribant aquest divendres a Buckingham Palace.
Carles III i la Reina Consort, arribant aquest divendres a Buckingham Palace. | @RoyalFamily
18 de setembre del 2022
Actualitzat el 19 de setembre a les 9:55h
L'últim adeu a Elisabet II paralitza el Regne Unit. El país es prepara aquest dilluns per un funeral d'estat sense precedents en el planeta, amb monarques, líders i presidents de tot el món. Molts d'ells ja han arribat a Londres aquest cap de setmana per a la cerimònia que paralitzarà tot el país i deixarà imatges per a la història. Han passat 70 anys des de la mort de l'anterior rei, Jordi VI. 

El protocol per a la defunció de la monarca conclou, tal com estableix la llei, al desè dia de la seva mort amb un funeral d'estat que començarà un cop hagin tancat la capella ardent habilitada des de dimecres a la seu del parlament britànic. La sala ha tancat aquest dilluns a les 6:30 hores (7:30 en horari de Catalunya).
Diverses hores després, a les 10:35 del matí, membres de la guàrdia reial recolliran el fèretre per traslladar-lo, en un carro d'armes, fins a l'abadia de Westminster, on s'iniciarà un breu seguici fúnebre.

Darrere del fèretre avançaran a peu el rei Carles III i altres membres de la família reial, tal com ja va passar dimecres amb el trasllat del taüt des del Palau de Buckingham fins a Westminster i, prèviament, a la capital d'Escòcia. La processó conclourà exactament a les 10:52 hores, moment en què el seguici entrarà a l'abadia de Westminster, on ja hi seran tots els convidats.

Celebritats i líders de tot el món, presents
Les portes del temple s'obriran a les 8 del matí (en horari londinenc) i està previst que hi assisteixin unes 2.000 persones, encara que el govern del Regne Unit no preveu divulgar una llista oficial de convidats. Els màxims mandataris del planeta i membres de les famílies reials de tot el món han rebut invitació per assistir-hi. 

Entre els que han confirmat assistència hi ha els reis espanyols Felip VI i Letícia, així com la totalitat de les cases reials europees i líders de la Commonwealth i d'altres països que se senten especialment propers al Regne Unit, per exemple el nord-americà Joe Biden o el francès Emmanuel Macron. Els monarques espanyols es reuniran amb el rei emèrit d'Espanya, Joan Carles. No es veien des de feia dos anys, l'anterior rei, amb la seva esposa, Sofia. 


 

Biden, en arribar a Londres Foto: Europa Press


En representació de la UE acudirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. El repartiment d'invitacions ha correspost al Govern britànic, que s'ha reservat el dret de vetar certs països atenent criteris polítics. No poden acudir Rússia, Bielorússia, Birmània, Afganistan, Veneçuela i Síria, mentre que països com l'Iran o Corea del Nord sí que podran enviar algú, però a títol d'ambaixador.