El tripartit de dretes reapareix a Barcelona per atacar la immersió

Cuca Gamarra, Inés Arrimadas i Santiago Abascal se citen en la manifestació convocada per Escuela de Todos amb la notable absència d'Alberto Núñez Feijóo

Els manifestants s'acosten a saludar Santiago Abascal en la manifestació pel 25% de castellà.
Els manifestants s'acosten a saludar Santiago Abascal en la manifestació pel 25% de castellà. | Adrià Costa Rifa
18 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:17h
El tripartit de dretes format per PP, Ciutadans i Vox, ha reaparegut aquest diumenge a Barcelona de la mà d'Escuela de Todos, una plataforma que agrupa una quinzena d'entitats com Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), Impulso Ciudadano, S'ha Acabat o Societat Civil Catalana. Sota el lema Espanyol, llengua vehicular, s'han manifestat davant el que consideren una "persecució del castellà" a les aules de Catalunya. Segons la Guàrdia Urbana, els hi han donat suport unes 2.800 persones, una xifra que xoca frontalment amb els 200.000 individus que, segons l'organitzadora, hi han participat.

La marxa ha començat a caminar al voltant de les 12:30 del migdia a l'Arc de Triomf cap a l'Estació de França, encapçalada per la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas -i el diputat al Parlament Carlos Carrizosa-, el líder de Vox, Santiago Abascal -acompanyat per tota la seva plana major-, i la secretària general del PP, Cuca Gamarra, amb el número u del partit a Catalunya, Alejandro Fernández. El gran absent ha estat Alberto Núñez Feijóo, que ha preferit passejar per Toledo amb el líder del PP a Castella-la Manxa, Paco Núñez, amb motiu de la celebració de la XXV Interparlamentària de la formació.

Amb la protesta, Escuela de Todos vol exigir que es compleixi el 25% de castellà a les escoles catalanes, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la Generalitat va aconseguir esquivar tirant endavant un decret i una llei per blindar la llengua, que va tenir un ampli suport entre el conjunt de partits polítics. De fet, ha estat precisament aquesta llei i aquest decret les que han fet fer marxa enrere el TSJC, desestimar el recurs presentat per l'AEB a favor del castellà i arrencar el nou curs escolar sense que cap centre es vegi obligat a aplicar percentatges. 

Però per a la presidenta de l'AEB, Ana Losada, el que es fa a Catalunya és "incomplir sistemàticament la Constitució" i les sentències que "avalen" una educació bilingüe. Losada, present avui a Barcelona, ha defensat que l'objectiu de la marxa és reclamar "els drets lingüístics de tots els catalans". Segons ella, el castellà rep un tracte "discriminatori" per part de les administracions, "com si fos una llengua secundària" quan, per a Losada, és la llengua "majoritària". La presidenta de l'AEB també ha volgut agraït el suport dels partits de la dreta, així com de Valents -que ha participat en la mobilització- i formacions d'esquerra extraparlamentària, però ha recalcat que no es tracta d'una manifestació "ideològica, sinó de ciutadans del carrer".

La líder de l'AEB també ha explicat que els darrers dies han rebut tota classe d'insults i amenaces a les xarxes socials i que molts comptes de les entitats que formen part d'Escuela de Todos han estat hackejats. "El nacionalisme sembla molt nerviós, però no ens faran callar", ha manifestat Losada, que també ha subratllat que cap de les associacions que formen part de la plataforma defensa que només s'hagi d'estudiar en castellà a Catalunya, com ha dit que difon l'independentisme. "Les dues llengües oficials han de ser vehiculars. Nosaltres som partidaris de la convivència lingüística", ha conclòs.
 

Ana Losada, en una atenció als mitjans durant la manifestació d'Escuela de Todos Foto: Adrià Costa Rifa


En la mateixa línia s'ha expressat Cuca Gamarra, que ha acusat la Generalitat de "trepitjar els drets lingüístics dels catalans amb la complicitat del govern d'Espanya". La secretària general dels populars ha criticat el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per permetre que no s'apliquin les resolucions judicials a Catalunya "a canvi d'un grapat de vots" i ha instat el govern català i estatal a complir amb la justícia. Alhora, Gamarra també ha traslladat el seu "suport" a pares, mares, professorat i alumnat "que defensen els seus drets enfront de l'estigmatització i l'assenyalament".
 
Feijóo farà servir "totes les eines de l'estat de dret" per aconseguir la "cordialitat lingüística"
Des de Toledo, el president del PP ha avisat que mentre la seva formació estigui a l'oposició, continuarà interposant recursos d'inconstitucionalitat quan sigui necessari i ha avançat que el dia que governi aplicarà "totes les eines de l'estat de dret per aconseguir la cordialitat lingüística a Espanya", fent referència tant a la situació que es viu a Catalunya com al País Basc. Per solucionar el problema, Feijóo ha demanat al PSOE que ajudi el PP a tornar a les "polítiques d'Estat, incloses les lingüístiques". El líder conservador ha enviat un record als manifestants de Barcelona i a "tots aquells que es manifesten en qualsevol lloc d'Espanya per demanar i exigir l'exercici dels seus drets i llibertats. Especialment, l'exercici del dret a conèixer i parlar la llengua comuna de l'Estat". Preguntat pels periodistes, Feijóo ha expressat el seu desig per ser avui a la mobilització d'Escuela de Todos. No obstant això, ha explicat que s'havien de "dividir" per poder atendre tots els compromisos.

El polític gallec també ha recordat que ell ve d'una terra "amb dos idiomes", per la qual cosa ha considerat que ningú ha d'explicar-li "què és estimar aquests dos idiomes" i ha subratllat que ja s'ha pronunciat de manera explícita sobre el seu projecte educatiu: "El nostre projecte amb la llengua és el de la cordialitat lingüística en totes les comunitats autònomes que tenen el privilegi de tenir dues llengües". Per això, "ningú a Catalunya té el dret d'enfadar-se perquè hi hagi persones que vulguin parlar castellà i ningú a Espanya ha d'enfadar-se perquè els catalans vulguin parlar català", ha resumit.

Arrimadas considera que el català "s'imposa" i ho qualifica de "sectarisme"
Des de Barcelona, Inés Arrimadas ha parlat d'"imposició antiga, ridícula i sectària" del català, que ha considerat que fa anys que impera al país i que manca de sentit comú. En una breu intervenció amb els mitjans, la líder de Ciutadans ha defensat que "l'espanyol pugui ser llengua vehicular en tots els racons de l'Estat". Per a Arrimadas, hi ha famílies catalanes "constitucionalistes" que es veuen obligades a ser "herois" i acudir als tribunals per escolaritzar els seus fills i filles en castellà, un fet que "hauria de mobilitzar tot el país". De retruc, la presidenta de Ciutadans també ha elogiat la manifestació d'Escuela de Todos perquè, segons ella, contràriament a les independentistes, aquesta s'ha organitzat "sense diners públics i sense el suport del Govern ni de la Generalitat".

Per la seva banda, el president d'Impulso Ciudadano, José Domingo, ha centrat el seu discurs a parlar sobre "hispanofòbia" i és que ha considerat que l'executiu català no adopta criteris pedagògics en el seu projecte lingüístic, sinó que es tracta d'"odi a l'idioma espanyol". Finalment, Elda Mata, presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), ha subratllat que totes les entitats presents aquest diumenge a la manifestació sortirien igualment al carrer encara que no comptessin amb el suport dels partits de dreta i s'ha mostrat confiada que "la llei s'acabarà complint a Catalunya".