1 de 10
delinqüència

L'estiu deixa menys robatoris a Barcelona que el 2019, amb unes xifres de turisme similars

Els delictes es redueixen amb força en comparació a l'any previ a la pandèmia, però les estafes i les lesions a persones pugen

Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 14 de setembre de 2022 a les 07:53 |
Aquest dimecres, l’Ajuntament de Barcelona ha fet públic el balanç delinqüencial de l’estiu a la ciutat, on destaca la disminució dels furts i els robatoris al carrer. Així, en el balanç global de delinqüència, hi ha hagut un 12% menys de fets delictius en comparació amb el d'abans de la pandèmia. Els furts passen de 23.932 a 18.567 (un 22,4%), i els robatoris violents al carrer, de 2.223 a 1.953 (un 12,5%). L'alcaldessa Ada Colau ha fet una "lectura positiva" d'aquestes dades, però "sense autocomplaença". "Hi ha una tendència al descens claríssima", ha reivindicat, alhora que ha defensat que gran part d'aquest canvi es deu al reforç dels efectius policials i la millora de la coordinació entre cossos.

En el document del balanç facilitat pel consistori es remarca la similitud entre aquest estiu i el del 2019 en termes de volum de turisme -1 milió de visitants al juliol segons l'ajuntament- i recorden que aquell va ser un any rècord de delinqüència, amb molts delictes assolint el màxims de denúncies històrics. 


En aquest context, l’Ajuntament destaca la baixada global dels fets delictius. I això, necessàriament, reflecteix un descens en la tipologia delictiva majoritària a la ciutat: els delictes contra el patrimoni, que suposen el 89% dels fets delictius a Barcelona.

De tots els delictes patrimonials, els que més disminueixen són els robatoris amb força a establiments comercials, que passen de 539 el 2019 a 308 aquest darrer estiu (un 43% menys).


Pel que fa als furts, sempre destacat com el delicte més freqüent, se n’han registrat 5.000 menys que fa tres anys, quan gairebé van arribar als 24.000. De robatoris amb violència al carrer, el que es coneix popularment com un atracament, n’hi ha hagut un 12% menys. Finalment, també decreixen els robatoris amb força a domicili, un 20%, i els robatoris a interior de vehicle, un 9,6%.

En canvi, les estafes creixen. Ho han fet de forma notable durant aquest període passant de 2.989 a 3.957 casos denunciats (un augment del 32%). Les estafes en l’àmbit telemàtic continuen tenint un pes rellevant i mantenen els nivells ascendents que es van començar a dibuixar durant la pandèmia.


Creixen els detinguts per violències sexuals i per lesions


Per altra banda, l'estiu de 2022 s'han registrat un 71% més de detinguts per violència sexual a Barcelona que el de 2019. A més, les denúncies per agressions i abusos sexuals han pujat un 25,3% en el mateix període, els passats mesos de juliol i agost.


L’informe desglossa les dues tipologies sexuals i destaca que mentre les agressions sexuals han registrat un descens del 21,6% (de 60 a 47 casos), els abusos sexuals han crescut: l’estiu de 2019 se’n van denunciar 74 i aquest darrer 121, un 63,5% més.

Pel que fa a les detencions per aquesta tipologia delictiva, han pujat un 71,1%, passant de 45 a 77 detencions aquest estiu. Del total, 53 per abusos sexuals i 24 per agressions sexuals.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona ha celebrat que s'hagin produït més detencions, però també ha valorat "la millora" que s'està fent des de les institucions i els cossos policials en l'acompanyament a les víctimes. De fet, Colau ha emmarcat aquest creixement dels abusos detectats amb el fet que "ara se'n parla molt més", "hi ha protocols", "es treballa amb les institucions" i "tot això dona seguretat perquè molts víctimes que abans no denunciaven, ara denunciïn". 

Pel que fa als delictes contra les persones, es registra un augment de les lesions, passant de 724 a 840 fets. Al mateix temps es manifesta en aquests casos un augment de les detencions amb un total de 137 detinguts.

Pla Tremall: 122 delinqüents detectats durant l’estiu


El que no s’ha reduït és la multireincidència. En el marc del Pla d’Acció Tremall s’han detingut durant aquest període 117 persones de les 122 catalogades com a multireincidents, suposant un total de 472 detencions (de les quals 135 ho són per robatoris violents) i se’ls ha imputat 617 fets per furts i robatoris violents.

Colau també ha posat de manifest que un dels elements que creu que també ha ajudat a reduir la delinqüència a la ciutat, i que ho pot fer encara més en el futur, és la reforma legislativa que el Congrés dels Diputats va tirar endavant per ser més punitiu amb la multireincidència. "Els lladres professionals", com s'hi ha referit l'alcaldessa barcelonina.  

El multireincident més actiu ha estat detingut cinc vegades aquest estiu i acumula 26 detencions. Tres persones més han estat detingudes quatre vegades i acumulen 28, 8 i 6 detencions respectivament.

Durant l’estiu, s’han dedicat 20.537 hores en el patrullatge preventiu del Pla Tremall i s’han realitzat 4.675 identificacions d’interès policial. En aquesta línia, també, Ada Colau ha reivindicat la prevenció que s'ha fet i ha destacat que s'acabarà el mandat amb l'increment promès de 1.000 agents més a la Guàrdia Urbana, arribant a la xifra dels 3.500 urbans en actiu. Alhora, ha agraït l'augment de presència de mossos que també s'ha dedicat a la ciutat.
 

Una de les càmeres que portaran els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona Foto: ACN


Pel que fa al robatori de rellotges, un fenomen creixent a la ciutat i que hi té assignat un grup especialitzat dels Mossos d’Esquadra -el grup Titani- durant els mesos de juliol i agost, s’han fet 73 detencions i un total de 16 persones han ingressat a presó.

Més denúncies per tinença de drogues i d’armes


Durant l’estiu també s’han realitzat 2.886 denúncies relacionades amb el consum i la tinença de substàncies estupefaents.

D’altra banda, han pujat respecte a 2019 la desobediència i resistència als agents de l’autoritat, un 74% (269 denúncies), i la tinença d’armes prohibides, amb 155 denúncies i un augment del 68,48% respecte el 2019.

En total, s’han posat 3.863 denúncies per diferents conductes castigades per la llei de Seguretat Ciutadana -com les esmentades a sobre- i això suposa un 25% més que el 2019.

Unes 3.000 denúncies per contaminació acústica


El dispositiu policial d’estiu ha actuat també per reduir la contaminació acústica i s’han interposat 2.956 denúncies per aquesta infracció administrativa entre el juny, el juliol i l’agost.

Pel que fa a infraccions a la via pública, s’han registrat un total de 9.134 denúncies per consum d’alcohol al carrer (3.687 més que el mateix període que l’any 2019) i 1.205 per realitzar-hi necessitats fisiològiques. La Guàrdia Urbana també ha desallotjat 121.775 persones de l’espai públic.

Aquest estiu també s’ha intensificat el control d’activitats no permeses a l’espai públic, com la venda ambulant no autoritzada. Durant els tres mesos d’estiu la Guàrdia Urbana ha interposat 21.831 denúncies i ha decomissat 150.489 begudes.

Amb tot plegat, l'alcaldessa de la capital catalana ha rebatut els auguris més alarmistes i ha lamentat que alguns discursos hagin volgut "magnificar unes dades i no unes altres", quan "totes les ciutats afronten fets delictius greus". Malgrat això, Colau ha defensat que cal defugir les polèmiques en matèria de seguretat.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació