Jordi Pujol evoluciona favorablement després de la intervenció per un ictus greu

L'expresident de la Generalitat ha passat una bona nit i recupera part de la parla, segons el doctor Jaume Padrós

Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu.
Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
Albert Vilanova / Oriol March
13 de setembre del 2022
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:22h

Jordi Pujol, de 92 anys, ha passat una nit "tranquil·la" i evoluciona favorablement després de la intervenció que se li va practicar ahir el vespre, quan va patir un ictus greu que li ha afectat la parla de manera severa. L'expresident ja està despert i fins i tot ha pogut mantenir una petita conversa amb el doctor Jaume Padrós, el seu metge particular durant molts anys, tal com ha explicat ell mateix en una entrevista a RAC1 aquest matí.

"Està despert, en una unitat de semicrítics, i ha recuperat part de la parla. Ha sortit de la situació més crítica", ha apuntat el metge. "Però tot encara és molt prematur i és una intervenció no exempta de riscos. És una persona gran amb altres patologies. S’ha de veure com evoluciona a les properes hores i propers dies", ha matisat. 

En un primer moment, Pujol va ingressar ahir a a l'Hospital de Barcelona i després se'l va traslladar a l'Hospital de Sant Pau. El centre hospitalari li va realitzar proves des de poc abans de les sis de la tarda, abans d'intervenir-lo d'urgència per eliminar l'obstrucció de l'artèria cerebral que li provocava una reducció del flux sanguini. La intervenció va finalitzar a les 21.30 hores i va ser "un èxit", segons Padrós.

Al llarg d’aquest matí l’hospital enviarà una nota de premsa o fins i tot no es descarta que es faci una roda de premsa, on es valorarà l’estat de salut de l’expresident.

Fa tot just dos dies, l'expresident va concedir una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, on va parlar d'algunes qüestions personals com ara que tenir fills ha estat "un acte de fe en Catalunya". Una frase amb la qual subratllava que, malgrat els problemes judicials que travessa la família i pels quals hi ha oberta una causa a l'Audiència Nacional, reivindica el cognom. En la conversa amb Roger Escapa, Pujol també va parlar sobre la mort: "No m'agrada, però és igual. Arribarà d'aquí a un any, d'aquí dos, d'aquí tres. No em preocupa, perquè és inevitable", va remarcar el fundador de Convergència. "La mort la tinc present. I qui no? No és la meva obsessió", va insistir.

L'expresident de la Generalitat viu des de fa anys en un segon pla. El 25 de juliol del 2014 va confessar haver tingut una fortuna a l'estranger, i això va comportar que fos desposseït de tots els honors que comportava el càrrec. La decisió la va adoptar Artur Mas, a qui ell havia triat com a successor al capdavant de CDC, el partit que va fundar l'any 1974. Mas va ser un dels primers en ser informats per Pujol que faria pública la deixa, que entroncava, també, amb les informacions publicades en diversos mitjans sobre la fortuna oculta de la família a l'estranger. En aquell moment quedaven tan sols uns mesos per la celebrció de la consulta del 9-N, primera gran fita del procés.

Una de les seves últimes intervencions rellevants davant la militància de l'antiga Convergència va ser al congrés de Reus, l'any 2012, quan es va fer el gir cap a l'estat propi. En aquella ocasió va avisar que el catalanisme seria la "tropa de xoc" davant d'un Mariano Rajoy a qui ja s'endevinaven -malgrat que CiU n'avalaria la reforma laboral, entre d'altres mesures amb el segell de l'austeritat i les retallades- les intencions recentralitzadors. Els debats d'aquell congrés de CDC, emmarcat pel lema Una manera de fer, una manera de ser, van desembocar en el gir independentista i també amb l'entronització d'Oriol Pujol com a secretari general de la formació.

Des del 2014, l'expresident va anar desapareixent de la vida política, amb presències puntuals per les novetats judicials sobre la família -contínues després de la confessió- i per acudir al Parlament, on va desplegar tot l'arsenal contra l'oposició. En paral·lel, el partit que havia fundat el 1974 procedia a refundar-se, aparcant la seva figura i renunciant a celebrar el quarantè aniversari d'unes sigles cabdals per entendre l'evolució del país des del final de la dictadura. Pujol passava a ser pràcticament un proscrit mentre Catalunya enfilava el pols del referèndum amb l'Estat.