La Mercè «de la normalitat absoluta» presenta novetats: tribut a Pau Riba i retorn de tradicions

Barcelona presenta una festivitat amb un volum d'activitats similars al 2019 i amb l'accent posat en el repartiment territorial de la programació

El cartell de la Mercè 2022, dissenyat per David de las Heras, en la presentació de la programació definitiva
El cartell de la Mercè 2022, dissenyat per David de las Heras, en la presentació de la programació definitiva | ACN / Blanca Blay
12 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:57h
Les festes de la Mercè 2022 seran les festes de "la normalitat absoluta" en tornar les grans concentracions sense necessitat de cita prèvia. Una realitat que es va haver de viure durant els dos anys previs, per la pandèmia, i que el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha assegurat que feia "impossible" que es pogués considerar una festa major en la seva totalitat. La gran part dels detalls de la festivitat ja s'havien anunciat prèviament, però aquest dimarts s'ha anunciat el retorn de la Nit de la Vigília amb la desfilada dels Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar pel centre de la ciutat o el que Martí ha qualificat com l'activitat més sorprenent de la Mercè: un concert tribut al cantautor Pau Riba.

Aquesta proposta ampliarà, doncs, la programació musical ja prevista, amb 12 escenaris musicals i 7 espais dedicats a l'art de carrer. Això farà que la Mercè d'enguany, que estrena nous espais de programació cultural a Ciutat Meridiana o Zona Universitària, recuperi un volum d'activitat similar al del 2019 amb un pressupost pròxim als 3,5 milions d'euros. 

Entre aquesta recuperació de la normalitat anunciada per a la festa major barcelonina del 23 al 26 de setembre s'inclou també el retorn d'espais icònics per als concerts, com la platja del Bogatell, la rambla del Raval, l'avinguda de la Catedral o l'avinguda Maria Cristina -on també tornarà a fer-se el piromusical-. 

A la celebració que comptarà amb el pregó de la cineasta Carla Simón se li ha d'atribuir també una aposta per la tornada de la tradició com a element central. Si bé s'ajustaran algunes activitats, com el correfoc, que enguany recorrerà el passeig de Gràcia en substitució de l'habitual escenari de la Via Laietana, en obres. També es comptarà amb la presència de "colles top" en l'àmbit casteller -com les ha definit el tècnic de Festes i Tradicions de l'ICUB, Joan Camps- en referència als Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, el diumenge 25 de setembre. A més, es recuperen les exhibicions pirotècniques, que tindran lloc a l'Espigó del Gas.

Pel que fa al Mercè Arts de Carrer (MAC) d'aquest any, s'ha previst l'actuació de 86 espectacles que es repartiran per 7 espais de la ciutat i incorporaran 131 companyies amb diversitat internacional. El talent s'ha de buscar arreu del món, ha defensat la responsable del MAC, Marta Almirall. I la Mercè d'aquest any, a més, posarà l'accent en l'art italià, en una picada d'ullet a la ciutat convidada: Roma.

Entre els elements que s'han destacat en roda de premsa, els representants municipals han reivindicat l'escenari del Parc de l'Aqüeducte, a Ciutat Meridiana. Aquest indret se suma per primera vegada a la programació de la Mercè i incorporarà la presència dels Pallassos Sense Fronteres de Tortell Poltrona, entre d'altres. Aquesta voluntat de "descentralitzar" els actes de la Mercè que s'exemplifica amb aquest nou escenar ia Nou Barris es veu complementada, alhora, per l'estrena de la Zona Universitària per programar més música, també.

Tribut sorpresa a Riba
El més distintiu de la presentació definitiva de la programació del a Mercè 2022, però, ha estat la proposta musical no anunciada fins ara: un concert tribut a Pau Riba, una trobada per recordar el cantautor que va morir el març passat. Així, l'ajuntament barceloní ha explicat que l'acte tindrà lloc a l'avinguda de la Catedral, el divendres 23 de setembre. Organitzat per familiars i amics del músic i poeta, la nit Tribu(t) Pau Riba comptarà amb veus com la d'Enric Casasses, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz o Adrià Puntí, entre d'altres.

Sobre aquest tribut, el tinent d’alcaldia barceloní ha reivindicat que no ha estat concebut com un "homenatge estricte" sinó que es pretén que sigui més semblant a "una gran festa" protagonitzada pel seu entorn més pròxim i companys del món de la música. Una aposta similar als tributs musicals que la ciutat va acollir també en el seu moment, com amb Jaume Sisa o Pascal Comelade, ha mencionat Martí.  

Els riscos de la Mercè
Pel que fa als possibles riscos d'alteració de la Mercè, Jordi Martí ha assegurat que consideren que el problema dels macrobotellots és cosa del passat, ja que amb el retorn a la normalitat han anat desapareixent alguns dels problemes que implicava la manca d'accés lliure a l'oci nocturn, alhora que ha mostrat voluntat negociadora per evitar l'impacte d'una vaga del servei de neteja anunciada. Preguntat per si s'ha fet mediació amb les empreses que gestionen el servei municipal i que són l'origen del conflicte laboral, el representant del govern municipal ha expressat: "Ens hem assegut i seguirem asseguts amb tothom". L'objectiu, ha apuntat, és tenir "una versió normalitzada" de la festa.
Arxivat a