Ucraïna sorprèn Rússia i recupera part del territori a l'est

Zelenski calcula que el seu exèrcit ha guanyat 3.000 quilòmetres quadrats durant el setembre mentre que el Kremlin assegura que tot va com marca el pla

Dos soldats ucraïnesos a l'est del país
Dos soldats ucraïnesos a l'est del país | Europa Press
11 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:01h
Gir inesperat a la guerra que des de fa més de mig any succeeix a Europa. Ucraïna ha sorprès Rússia i ha recuperat part del territori que va ser envaït a l'est del país. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat que el seu exèrcit ja ha recuperat 3.000 quilòmetres quadrats durant la primera quinzena de setembre mentre que el ministeri d'Afers Exteriors rus assegura que la replegada de tropes forma part del pla establert pel Kremlin.

Un pas enrere de l'exèrcit de Vladímir Putin -el més gran des que va decidir retirar-se de Kíiv i la resta del país per centrar-se en l'est- que ha coincidit amb un fort avanç de les tropes ucraïneses a la regió de Khàrkiv, que des de fa mesos es trobava sota control rus. Una trentena de grans ciutats i més de 120 pobles sota domini rus ara tornarien a estar en mans del país envaït mentre que l'exèrcit invasor envia més reforços per intentar retenir el territori conquerit en sis mesos.

L'avanç és tan evident que les autoritats prorusses de Khàrkiv ja han demanat a la població que abadonés la zona. "La situació s'està tornant molt desfavorable", apuntava un dels mandataris partidaris de Rússia. En aquesta mateixa regió, aquest mateix dissabte Ucraïna es feia amb Izium, un dels nexes de comunicació i logística més estratègics de les forces russes.

Zelenski havia parlat del gir a la guerra en favor del seu país i creia que l'exèrcit rus havia pres una bona decisió en recular a l'est d'Ucraïna. El Kremlin encara no havia confirmat la reculada, però aquest dissabte ha explicat que s'ha decidit concentrar les tropes per protegir la regió de Donetsk i per "evitar baixes". La guerra, doncs, sembla que ha patit un canvi radical que no afavoreix l'estratègia de Putin.