Guia | Tots els detalls de la manifestació per la Diada

La concentració de l'ANC pretén denunciar la "inacció" dels partits en el camí cap a la independència, fet pel qual no hi participaran Aragonès ni els consellers d'ERC

La Via Laietana de Barcelona, durant la manifestació de la Diada de l'any passat
La Via Laietana de Barcelona, durant la manifestació de la Diada de l'any passat | Adrià Costa
07 de setembre del 2022
Actualitzat el 08 de setembre a la 13:23h
Un any més, i ja fa una dècada, la Diada tornarà a estar protagonitzada per la manifestació de l'ANC. Aquest cop un dels sentits de la manifestació pretén denunciar la "inacció" dels partits en el camí cap a la independència, fet pel qual ni el president de la Generalitat Pere Aragonès ni els consellers d'ERC hi participaran. El màxim dirigent del país ha justificat la seva absència perquè no considera "coherent" ser-hi present si la marxa pretén confrontar l'acció dels partits i les institucions.

Aragonès ha demanat a l'entitat presidida per Dolors Feliuredirigir la "pressió" cap a l'Estat: "La Diada és plural i diversa, també des de l'independentisme. La població ha de mobilitzar-se". "Participaré en actes que crec que tenen aquest caràcter inclusiu, que donen la benvinguda a qui no està 100% d'acord amb tu", ha assenyalat el dirigent d'ERC, que sí que assistirà a l'acte d'Òmnium, com va avançar aquest dilluns NacióDigital. Els consellers de Junts sí que seran a la manifestació de l'ANC, en un nou episodi del pols entre els partits de Govern.

Quin és l'objectiu de la Diada?
El manifest de l'ANC per aquesta Diada demana preparar un nou embat per la independència sense els partits independentistes davant l'evidència que "no s'hi sumen". "Haurem de trobar nous camins", predica el manifest. De fet, assegura que les forces sobiranistes "s'han acomodat" a les institucions des de la victòria a les eleccions del desembre del 2017, després de la DUI i l'aplicació de l'article 155. "Van sotmetre's a les ordres de la justícia espanyola de no investir el guanyador a les urnes per evitar d'anar a la presó", escriuen, en referència a la no-investidura de Carles Puigdemont.

Igualment, es refereix al fet que, després d'obtenir el 52% dels vots en les últimes eleccions, els partits "han deixat de costat" el conflicte amb l'Estat mentre segueix la repressió contra el moviment i també contra el català i l'escola catalana. Per tot això, el manifest reivindica que "només el poble farà efectiva la República" i posa data al nou embat: "des d'ara i fins a les pròximes eleccions al Parlament, a tot estirar el 2025".

Per aconseguir-ho, l'entitat presidida per Feliu demana corregir els "errors" de l'octubre del 2017, sent el més greu de tots, segons detallen, "considerar Espanya un estat democràtic amb el qual es poden negociar els drets nacionals de Catalunya". Després de reivindicar la lluita i la victòria de l'1-O de fa cinc anys, l'ANC també es compromet a crear les "condicions socials i polítiques" per aquest nou embat. Una de les mesures consisteix a impulsar una llista cívica formada per "persones disposades a aplicar el mandat de l'1-O".

On es farà?
La manifestació de l'ANC serà a Barcelona amb una marxa en moviment que anirà de l'avinguda Paral·lel, passarà pel Moll de la Fusta i el passeig d’Isabel II i acabarà a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'Estació de França, on hi haurà l'escenari. Les actrius Carme Sansa i Pepa Arenós seran les encarregades de conduir l’acte i presentar els parlaments, que obrirà el vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona, seguit del president de l’AMI, Jordi Gaseni, i el president d’Òmnium, Xavier Antich. La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, serà l’encarregada de tancar l’acte, que acabarà amb una actuació musical de Quim Vila, seguida d'Els Segadors.

Quina és la meva "zona de concentració"?
Aquest any, com el passat, no hi ha trams. L'ANC considera que s'ha entrat en una nova etapa i que les manifestacions amb alguna acció concreta ja han quedat enrere, per això opten per un retorn als orígens amb una manifestació clàssica, en moviment. Ara han organitzat unes "zones de concentració" a l'inici de la marxa. Són els punts on la gent que participi de la manifestació haurà d'anar abans de començar i s'han distribuït en funció del barri i la comarca. Les podeu consultar a continuació:
 

Les zones de concentració per a l'inici de la manifestació de la Diada Foto: ANC


Quin és l'horari?
L'organització recomana que els autocars que arribaran d'arreu del país estiguin aparcats a tot estirar a les quatre de la tarda. La ciutadania està convocada a les 16.30 hores a les zones de concentració de l'avinguda Paral·lel. Com és tradició, la manifestació començarà a les 17.14, que començarà a caminar en direcció a l'Estació de França. Les parades de metro més properes a l'inici de la marxa són la de Paral·lel i la de Poble Sec. A la primera hi arriben la línia L2 i L3 i a la segona només l'L3.