Mor l'economista Francesc Granell en un accident a la platja

Era catedràtic de la Universitat de Barcelona i havia rebut la Creu de Sant Jordi el 2012

NacióDigital
30 d'agost del 2022
Actualitzat a les 16:25h
Granell, en un acte de Societat Civil Catalana.
Granell, en un acte de Societat Civil Catalana. | Youtube
El catedràtic d'economia i premi Sant Jordi 2012, el barceloní Francesc Granell, ha mort aquest dimarts als 78 anys a l'Hospital Trueta, on es recuperava d'un accident a la platja que va patir el cap de setmana. Han donat la notícia fonts pròximes a la família citades per La Vanguardia. Granell, era pare de tres fills.

L'economista tenia càtedra d'Economia Aplicada a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona (UB), va publicar nombrosos treballs i era un referent entre els professionals del sector de l'Estat. També era expert en relacions internacionals i cooperació al desenvolupament, a més de director general honorari de la Comissió Europea. Entre els nombrosos reconeixements que va rebre durant la seva trajectòria, destaquen l'ingrés a la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres, l'Orde del Mèrit Civil o la Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X el Savi.

Durant la seva trajectòria professional, va exercir diversos càrrecs de responsabilitat en diferents organismes europeus i de Nacions Unides.  A la Generalitat, va ocupar el càrrec de director general de Promoció Comercial i a la Comissió Europea va negociar l'ingrés de Finlàndia a la Unió Europea (UE) i es va encarregar de la relació amb països del Carib, del Pacífic i de l'Índic. Al llarg de la seva carrera, va ser condecorat pels governs de Finlàndia, Espanya i Àustria.

També era membre de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres; del Col·legi d'Economistes de Catalunya, on era col·legiat de mèrit i membre del Consell de Redacció de la Revista Econòmica de Catalunya, editada per l'entitat; de la Societat Catalana d'Economia de l'Institut d'Estudis Catalans i del Cercle d'Economia.

Darrerament, se l'havia vist en actes de Societat Civil Catalana on havia expressat el seu malestar envers determinats posicionaments de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, com ara les superilles. Per a ell, aquest model de ciutat era "una aposta negacionista, per al decreixement". Granell defensava que els empresaris i el comerç "creen riquesa" i les superilles es "carregaven" la seva activitat. El catedràtic d'economia era una de les persones que estava al capdavant de Salvem Barcelona, un col·lectiu ciutadà que "treballa per a una altra ciutat".

Des que s'ha conegut la seva mort, diverses entitat econòmiques i polítiques han mostrat el seu condol a les xarxes socials. La Cambra de Comerç de Barcelona ha lamentat "profundament" el traspàs de l'economista i ha destacat a seva "dedicació i compromís" amb l'ens "en benefici del desenvolupament econòmic i la projecció exterior de Catalunya". Foment del Treball ha recordat la seva faceta d'"europeïsta convençut i intel·lectual compromès".
 
El primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha remarcat que va ser un "referent en el seu àmbit", mentre que l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha assenyalat que tot i ser "ideològicament distants" amb Granell, l'unia "una profunda estima per la ciutat de Barcelona i per recuperar-la com a referent de progrés".