La UGT adverteix d'un «octubre de mobilitzacions» si la patronal no s'obre a increments salarials

El sindicat destaca l'impacte de la reforma laboral sobre l'ocupació, amb una contractació indefinida que ha passat del 13% al 40%

Una Oficina de Treball a Barcelona
Una Oficina de Treball a Barcelona | ACN
29 d'agost del 2022
Actualitzat a les 12:30h
La UGT ha criticat aquest dilluns el discurs econòmic  "catastrofista" de cara a la propera tardor. El seu secretari general a Catalunya, Camil Ros, ha assenyalat que la crisi inflacionària "té un impacte major en les famílies que en les empreses". Ros ha atribuït els missatges pessimistes sobre la situació econòmica  a la voluntat de frenar les millores socials com l'increment del salari mínim, que ha considerat que seria un recurs necessari per evitar la "fallida econòmica" de les famílies. El dirigent sindical ha advertit que si les organitzacions patronals no s'obren a negociar increments salarials i es mantenen en el seu "no" als increments salarials, "entrarem en un període de fortes mobilitzacions" que es produirien a l'octubre. 

Enfront el relat més catastrofista, el sindicat ha mostrat dades positives sobre l'ocupació. UGT ha explicat l'impacte que ha tingut la reforma laboral en la contractació laboral entre el el 2019 i el 2022, posant el focus en els mesos de gener a juliol. S'ha produït un canvi en l'estructura de la contractació, que es redueix al passar d'una preeminència de la contractació temporal (87%), que ara és del 60%. La indefinida és ara el 40% de la contractació, que el 2019 era del 13%. Ros ha fixat com a objectiu per a finals d'any que la contractació indefinida arribi a un 50% dels contractes que es fan.

La contractació s'ha reduït un 14% en el que es porta d'any. La indefinida ha augmentat un 160% (de 264.211 a 686.774 del 2019 al 2022). Hi ha hagut 422.563 contractes indefinits més, els de jornada completa han passat de 170.191 a 342.193 (el que suposa un increment del 101%). Els de jornada parcial han passat en aquests tres anys de 74.010 a 173.646 i els fixos discontinus han crescut de 23.010 a 168.935. "Tenim un mercat de treball millor, més estable", ha assenyalat Camil Ros.  

"Patim una crisi inflacionista que la guerra d'Ucraïna ha accentuat", ha afirmat Ros, que ha destacat la importància dels ERTO, que ha considerat que la resposta donada a la crisi no és comparable a la de l'anterior crisi del 2008. Ros ha insistit en diverses vegades en què l'horitzó no és "la fi del món per aquest octubre: no hi ha dades que assenyalin que s'entrarà en un escenari de recessió". 

Ros ha admès que l'escenari en què s'està treballant des de les centrals sindicals és el de una àmplia mobilització perquè no preveuen que les entitats empresarials hagin modificat la seva posició des d'abans de l'estiu. "Els increments salarials són de sentit comú", ha subratllat, tot recordant que la patronal va acabar donant suport a la reforma laboral, "a la qual s'hi havien oposat perquè ja els anava bé l'anterior". 

Camil Ros ha recordat la xifra del 3,5% d'increments salarials i les clàusules de revisió segons l'IPC que han reclamat els sindicats. Ha mostrat plena identificació amb les declaracions de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que va defensar l'increment del salari mínim fins a situar-lo per damunt del 60% del sou mitjà.