Cristina Pedroche renuncia a presentar una convenció de criptomonedes a Madrid que preocupa la CNMV

La Comissió Nacional del Mercat de Valors alerta que la companyia organitzadora, Mundo Crypto, no té permís per prestar serveis d'inversions o de captació de fons

NacióDigital
27 d'agost del 2022
Actualitzat a les 10:43h
El bitcoin, una de les criptomenedes més populars
El bitcoin, una de les criptomenedes més populars | Pixabay
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) té totes les mirades posades en la convenció que se celebrarà aquest dissabte al WiZink Center de Madrid. Es tracta d'una trobada organitzada per Mundo Crypto, una companyia que, segons la CNMV, no té permís per prestar serveis d'inversions o de captació de fons.

Aquesta és l'alerta que ha llençat la Comissió després de tot el rebombori generat per l'esdeveniment que, en un principi, havia de tenir a la locutora i actriu Cristina Pedroche i al conductor i actor Jorge Fernández com a presentadors estrella.

La CNMV també ha explicat que molts dels patrocinadors que està previst que assisteixin a la convenció -com ara l'empresa d'intercanvi de monedes digitals Houbi, la plataforma de trading Bitget o l'exchange Bybit- han estat advertits en diverses ocasions per no estar registrats per oferir serveis d'inversió, quelcom conegut popularment com "xiringuitos financers". Tant Pedroche com Fernández ja han anunciat que renuncien a presentar l'acte.
 
Ja fa més d'un any que Mundo Crypto forma part de la llista grisa de la Comissió, un recull de companyies que fa l'entitat per tenir controlades a les empreses que no tenen cap autorització ni estan registrades a cap efecte en el supervisor. Actualment, però les criptomonedes no disposen de cap regulació, motiu pel qual tampoc hi ha cap institució que supervisi les inversions.

Mundo Crypto defensa que es dedica a l'educació
Poc després de conèixer-se l'avís de la CNMV, Mundo Cyrpto ha emès un comunicat a les xarxes socials en què han defensat que no necessiten cap llicència perquè no són una entitat financera, sinó que simplement es dediquen a educar "responsablement" en el sector digital a través de cursos. "No sabem quina llicència ens demanen. Nosaltres no hem d'aplicar cap llicència perquè no som cap entitat financera ni venem cap instrument financer. Volem l'adopció massiva, però no a escala financera, sinó a escala d'utilitat de tecnologia", han precisat. 
 
Segons la companyia, les seves formacions aporten als clients "les eines i el coneixement necessari per prendre les seves pròpies decisions". I els esdeveniments que organitza tenen per objectiu "reunir a tota la comunitat crypto per informar i formar sobre la indústria".

El creador de Mundo Cyrpto, Mani Thawani, s'ha referit als tres patrocinadors assenyalats per la Comissió, i ha volgut deixar de banda les crítiques per subratllar que són empreses situades en el top 20 de les millors companyies de monedes digitals del món.

FACUA denuncia la companyia a la Direcció General de Comerç i Consum 
Qui també ha parlat sobre la trobada a la capital de l'Estat és FACUA. I és que Mundo Crypto ha promocionat l'esdeveniment com a gratuït, però el cert és que els assistents han de fer una reserva de 47 euros. En cas d'acabar anant-hi, se'ls retorna una part -no la totalitat- del dipòsit i si no hi van, no se'ls retorna res.

Davant d'aquesta situació, l'organització de defensa dels drets dels consumidors ha interposat una denúncia contra la companyia a la Direcció General de Comerç i Consum de la Comunitat de Madrid, ja que considera que amb la reserva dels 47 euros els organitzadors el que fan és "obligar" a assistir a l'acte totes aquelles persones que han pagat, independentment de si volen anar-hi o no.
 
No és la primera vegada que la CNMV alerta a Mundo Crypto 
L'any passat, la comissió ja va fer un toc d'atenció a Andrés Iniesta per animar, a través de les xarxes socials, a invertir en criptomonedes. En resposta al tuit de promoció del futbolista, la CNMV va aprofitar per avisar sobre els perills que envolten aquesta mena d'inversions.