Turull demana recuperar la mobilització per «passar a l'acció» el proper 1-O

El secretari general de Junts reclama a l'independentisme no sucumbir davant dels "profetes del derrotisme i del desànim"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, en una imatge d'arxiu
El secretari general de Junts, Jordi Turull, en una imatge d'arxiu | ACN
17 d'agost del 2022
Actualitzat a les 12:19h
El cinquè aniversari de l'1-O ha de servir per "passar a l'acció" i recuperar la mobilització. Aquesta és la petició que ha fet el secretari general de Junts, Jordi Turull, a les portes d'un nou curs polític que arrencarà, de nou, marcat per la divisió independentista, especialment després de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. En una intervenció a la Universitat Catalana d'Estiu, Turull ha assenyalat que "el primer repte" que té el moviment és el de recuperar "la il·lusió" en comptes de sucumbir davant dels "profetes del derrotisme i del desànim".

Les seves paraules van en la línia del full de ruta que Junts va aprovar en el seu congrés del juliol, que planteja passar del "referèndum o referèndum" a un plantejament d'"independència o independència". De fet, ha defensat, com ha fet el partit en els darrers anys, la "legitimitat" de la votació de l'1-O i que per això el següent pas no és tornar al punt de partida del procés, sinó continuar-lo per "culminar-lo". Amb tot, no ha desgranat el com, més enllà de detallar que cal tenir "actitud, mobilització i mentalitat de conflicte en el sentit pacífic de la paraula". 

Turull ha argumentat que no ha trobat cap persona que participés en l'1-O que hagi canviat d'opinió durant aquests anys. "Em diuen sovint que quan tornem a anar seriosament i a la una, hi tornaran a ser", ha explicat en referència a la desunió entre partits independentistes i la falta d'un full de ruta compartit. El dirigent ha defensat, però, que el seu partit sí que té "partitura" i que per funcionar com en l'organització de l'1-O cal que "tothom hi posi la millor actitud i autoexigència". Aleshores, ha dit, el referèndum es va poder fer perquè "tothom va preferir se útil que ser important i no va haver-hi cap guerra d'egos".