Dormir en una furgoneta per dos euros al dia: el negoci que Barcelona vol aturar

L'obertura d'un nou local a Sant Andreu provoca que torni del pols entre els pisos rusc i l'Ajuntament

Un dels pisos rusc de Haibu
Un dels pisos rusc de Haibu | Europa Press
Laura Colell
09 d'agost del 2022
Actualitzat el 10 d'agost a les 9:37h
Dormir en una furgoneta aparcada al carrer per dos euros al dia o viure en un espai de menys de 3 m². És legal, això? Torna el pols entre els pisos rusc i l'Ajuntament de Barcelona; una guerra que lliura una nova batalla, ja que els inicis del conflicte es remunten al 2018. L'empresa Haibu4.0 de l'obertura d'un nou local a Sant Andreu habilitat per als usuaris dels microhabitatges. Barcelona, davant aquesta situació, ha assegurat que tancarà l'empresa perquè "incompleix tota la legalitat", ha declarat la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz.

El rusc és el niu de les abelles i Haibu4.0 ofereix com a niu -per a persones- una furgoneta o un pis ben diminut. La fórmula que ha fet servir aquesta vegada l'empresa és un espai de cotreball amb la possibilitat de poder-se dutxar, fer rentadores i guardar el menjar. I tot això, pagant un total de 90 euros al mes. Sanz, qui ha considerat "totalment immoral i il·legal" el servei, ha assegurat que Haibu4.0 "mercadeja amb els problemes socials que pateix molta gent a Barcelona". 

A l'altra cara de la moneda, però, el gerent d'Haibu4.0, Marc Olivé, ha defensat que els locals "són 100% legals" i ha pronunciat que "ni l'alcaldessa Ada Colau ni cap polític d'Espanya hi poden fer res", en una declaració a Betevé

El nou local, que té el nom de Colmena Service i està situat al carrer de la Manigua (districte Sant Andreu), pretén ser l'espai on els clients de l'empresa que dormen en cotxes i pisos rusc passin el dia. Segons la publicitat de l'empresa, el cost total per dormir en un dels nius (vehicle o pis rusc) i poder tenir accés al local durant el dia, és de 160 euros mensuals.  

L'origen: 2018
La batalla entre l'Ajuntament de Barcelona i l'empresa dels polèmics pisos es remunta fa quatre anys. La primera idea de projecte que Haibu4.0 va voler posar a disposició dels clients van ser càpsules de tan sols 3 m²per 250 euros al mes, al barri barceloní de Sants-Badal. Barcelona, però, els va voler parar els peus ben ràpids. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser contundent: "estan fora de normativa, no és un habitatge digne i no ho permetrem". 

L'Ajuntament va confirmar que no existia "cap sol·licitud de llicència" per aquests habitacles i, per això, en l'exhibició del local el 2018, la Guàrdia Urbana va precintar l'espai per temes administratius. Com actualment els propietaris de l'empresa coneixen que aquesta primera idea era il·legal, aquesta vegada han volgut canviar el funcionament dels seus nius: els usuaris fan nit en furgonetes sense motor al carrer i durant el dia cobreixen els serveix més bàsics al nou local

Necessitat o negoci camuflat?
El debat radica en dues qüestions: com aquests habitacles permeten compartir sostre de manera funcional són vàlids o, per contra, com provoquen que els usuaris visquin indignament, no són legítims. Els creadors d'Haibu4.0 sempre han deixat clar que presenten la seva proposta com a alternativa a l'elevat preu del lloguer de Barcelona.

En aquest sentit, han pronunciat que volen oferir el servei d'habitatge a aquelles persones que no es poden permetre econòmicament pagar per un pis a la ciutat o, també, per aquelles que només estaran temporalment uns mesos a la ciutat. Així doncs, d'una banda, Haibu4.0 defensa la seva idea argumentant que ajudarà a aquells qui pateixen una situació desfavorida, econòmicament parlant, i, d'altra banda, la tinenta Sanz ha opinat que a través del negoci s'aprofiten de la situació de molts ciutadans. 

Arxivat a