Puigneró va retreure a Aragonès que els acords del diàleg fossin presentats en nom del Govern

En la reunió del consell executiu d'aquest dimarts, el vicepresident va fer constar el malestar per la manera de presentar les enteses rubricades a Madrid pels consellers d'ERC en solitari davant l'absència dels de Junts

Puigneró, Aragonès i Vilagrà, reunits al consell executiu.
Puigneró, Aragonès i Vilagrà, reunits al consell executiu. | Govern
03 d'agost del 2022
Actualitzat a les 21:29h
La taula de diàleg continua generant tensions dins del Govern. En la reunió del consell executiu d'aquest dimarts -l'últim abans de les vacances d'estiu- celebrada entre Pere Aragonès i Jordi Puigneró, el vicepresident li va retreure al president que els acords rubricats dimecres passat a Madrid en el marc de la mesa de negociació fossin presentats en nom de la Generalitat en un moment en què un dels partits de la coalició -Junts- no en forma part. Segons fonts de les dues formacions que integren l'executiu consultades per NacióDigital, l'argument esgrimit per Puigneró és que les enteses parcials sobre la desjudicialització i el català no podien ser traslladades en públic com a acords signats pel Govern, perquè una part "no les subscriu". De fet, aquesta tercera reunió de la mesa va suposar la segona absència consecutiva de Junts, circumstància que Aragonès ja té interioritzada i que, almenys en el curt termini, no amenaça la continuïtat del partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull a l'executiu.

Les mateixes fonts coneixedores de la trobada remarquen que Aragonès li va insistir al vicepresident que hi ha un acord del consell executiu sobre la taula de diàleg i que, per tant, tot el gabinet hi està representat. Aquest acord al qual fan referència des de Presidència es va aprovar el setembre del 2021, quan Aragonès no va acceptar la delegació que va proposar Junts, integrada per Puigneró, Turull, Jordi Sànchez i Míriam Nogueras. El motiu esgrimit és que només el primer formava part del Govern i que la resta de membres no s'hi podien integrar perquè no eren consellers, tot i que en això les versions difereixen: alts dirigents de Junts continuen assenyalant que, des de l'agost de l'any passat, ells ja havien advertit que la taula no podia estar formada exclusivament per membres dels dos gabinets. L'episodi va fer saltar guspires. Tres consellers més de Junts -Jaume Giró, Gemma Geis i Lourdes Ciuró- van intervenir durant la cita del Govern per aprofundir en el arguments que defensa el seu partit.

Un cop normalitzada la discrepància a l'hora d'abordar la relació amb Madrid, el malestar a Junts s'ha estès per la manera com s'han presentat els acords de la mesa, que compten amb el logotip de la Generalitat al costat del de la Moncloa. "Durant la reunió, Puigneró va deixar clar que no es poden presentar com a acords del Govern", ressalten fonts de Vicepresidència, mentre que des de l'entorn d'Aragonès i indiquen que la taula és responsabilitat de l'executiu, al marge que ells "s'esborrin" del mecanisme negociador. Aragonès va ser l'encarregat de posar-se en contacte tant amb Puigneró com amb Turull, secretari general de Junts, tan bon punt la delegació catalana va tancar els acorda amb l'estatal, liderada pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

Les trobades entre Vilagrà i Bolaños que van servir per greixar les relacions després del Catalangate també van ser objecte de polèmica entre els socis de Govern. Junts insisteix, en aquest sentit, que les relacions continuen congelades a nivell de ministres i consellers perquè encara no s'han esclarit les responsabilitats pel cas d'espionatge contra dirigents independentistes, va exigir que, abans de reprendre el diàleg, el PSOE acceptés una comissió d'investigació al Congrés. Aquesta congelació de les restriccions, en tot cas, no ha impedit trobades com la del conseller Jaume Giró amb la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, o bé contactes del mateix Giró amb el ministeri d'Hisenda per obtenir més marge de dèficit per l'any vinent.

En el cas de les trobades entre Vilagrà i Bolaños, que van servir per tancar l'acord metodològic sobre la taula de diàleg, Puigneró ja va demanar explicacions. "Amb el govern del PSOE calen menys reunions i més fer perdre votacions al Congrés", va assenyalar el vicepresident, molest perquè -segons la visió de Junts- no s'havia informat que hi hauria una futura reunió entre Aragonès i Pedro Sánchez. Va ser precisament en aquesta trobada on es va acordar la tercera cita de la mesa de negociació. L'endemà, en la inauguració del congrés de Junts, Turull va comparar la taula amb un grup de WhatsApp i va recomanar a ERC no deixar-se endur per "cants de sirena enverinats". A Palau ja donaven per descomptada l'absència dels socis, que reclamen a Aragonès "passar a l'acció" i, a través de la confrontació, forçar una "negociació real".

La coalició, per ara, garantida
La setmana passada, just després que els republicans, el PSC i la CUP premessin el botó de la suspensió de Borràs com a presidenta del Parlament, un alt dirigent de Junts feia aquesta reflexió consultat per NacióDigital: "Per això no sortirem del Govern. Per la taula de diàleg, encara no ho sabem". L'episodi a la cambra ha sacsejat l'executiu, però Aragonès insisteix que cap conseller de Junts li ha demanat sortir del gabinet i, en les reunions de coordinació, ERC insisteix que no s'ha posat sobre la taula un trencament de la coalició. El diàleg, però, és matèria sensible, i apareix en l'horitzó com el principal desacord estratègic de cara al debat de política general, on es tornarà a posar a prova la unitat interna. Junts hi portarà propostes sobre el nou "embat", que encara no han estat traslladades en cap reunió en la qual hi hagi participat el president.

Aragonès, en la roda de premsa de tancament de temporada a Palau, va insistir que els acords signats a Madrid -sobre la desjudicialització i sobre el català- són inicials, i que abans que acabi l'any s'ha d'arribar a concrecions, especialment pel que fa a la reforma del codi penal i a la supressió del delicte de supressió. Aquesta podria ser una de les vies per tal que els exiliats tornessin a l'Estat, però Sánchez considera que encara no hi ha una majoria suficient. "Les majories es construeixen", va assenyalar ahir el president de la Generalitat, que va desafiar el líder del PSOE a "posar les urnes" si estava convençut que l'independentisme estava en retrocés a causa de la taula de diàleg.

El president també va demanar aparcar les "batalletes", un missatge als socis derivat de les crítiques als acords pel diàleg i també al terratrèmol de la suspensió de Borràs. Aragonès ja sap que els socis, descontents amb el resultat de la negociació amb l'Estat, li estan demanant una compareixença al Parlament per saber si el mecanisme s'ha desviat dels objectius originals, i també sap, de manera directa, que Puigneró no avala que els acords es presentin en nom de tot el Govern. El diàleg, pedra angular del mandat d'Aragonès, ha tensionat l'executiu fins a l'últim minut abans de les vacances.