El TSJC aparta un altre magistrat del judici a la mesa del Parlament per falta d'imparcialitat

Carlos Ramos queda definitivament exclòs de la causa després que el tribunal hagi acceptat un recurs de Josep Costa, que ja va aconseguir recusar Jesús María Barrientos del procediment

Josep Costa i Roger Torrent, a la mesa del Parlament.
Josep Costa i Roger Torrent, a la mesa del Parlament. | Adrià Costa
03 d'agost del 2022
Actualitzat a les 12:44h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat aquest dimecres la recusació de Carlos Ramos, magistrat encarregat de jutjar la mesa del Parlament, liderada per Roger Torrent durant la legislatura passada, els dies 26, 27 i 28 d'octubre. La decisió s'ha adoptat amb dos vots particulars en contra i arriba després d'un recurs de Josep Costa, exvicepresident de la cambra al costat de Torrent. D'aquesta manera, el tribunal accepta l'argument de Costa sobre la "manca d'imparcialitat" de Ramos.

El judici també se celebrarà sense Jesús María Barrientos, president del TSJC. L'1 de juliol, la sala de recusacions va acceptar l'incident de recusació presentat per Costa, al qual es va adherir Eusebi Campadepadrós, per apartar-loper manca d'imparcialitat. Els jutges van reconèixer, per unanimitat, que el gest de Barrientos d'aixecar-se i marxar en un discurs de Torrent a l'ICAB l'any 2018 quan feia referència als presos polítics, permet que els afectats tinguin dubtes sobre la imparcialitat requerida pel jutge.

"Pas a pas, seguim desmuntant la farsa de judici orquestrat per continuar silenciant la beu dels catalans representada al Parlament", ha valorat Costa a través de Twitter, on ha recordat que Ramos va ser "nomenat a proposta del PSC". L'exvicepresident del Parlament, que ja no es dedica a la política professional, ja va plantar el TSJC quan va sr citat a declarar juntament amb la resta d'encausats el setembre del 2021. Això va fer que, a l'octubre del mateix any, fos detingut per portar-lo davant del tribunal.
 
Els quatre membres de la mesa s'enfronten a penes d'inhabilitació i multa per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional arran del debat i votació de dues propostes de resolucions l'any 2019 sobre monarquia i autodeterminació. Concretament, la Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per a Torrent, Costa i Campdepadrós, i una multa de 30.000 euros. Delgado s'enfronta a un any i quatre mesos d'inhabilitació i 24.000 euros de multa.