Borràs acusa ERC de bloquejar la publicació oficial del vot de Lluís Puig

La presidenta suspesa del Parlament assegura que "signarà" les actes quan ho hagi fet Ruben Wagensberg, secretari quart de la mesa i diputat dels republicans, que garanteix que ho farà

Laura Borràs, aquest dijous al Parlament durant la reunió de la mesa.
Laura Borràs, aquest dijous al Parlament durant la reunió de la mesa. | Pau Ollé
NacióDigital
01 d'agost del 2022
Actualitzat a les 20:47h
La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha acusat aquest dilluns ERC d'estar "bloquejant" la publicació oficial de les actes que recullen el vot de Lluís Puig, diputat de Junts exiliat a Brussel·les i a qui el Tribunal Constitucional (TC) va tombar el sufragi delegat que va acceptar Borràs a l'inici del seu mandat. "Avui he estat al Parlament signant les reconsideracions en relació al vot i la participació de Puig. Per tant, quan el secretari [Ruben Wagensberg, d'ERC] que bloqueja aquestes actes les signi, jo també ho faré. Jo comptava el vot i el signaré, com vaig fer amb l'admissió de Pau Juvillà", ha assenyalat Borràs a través de Twitter. Poc abans, Aurora Madaula, secretària segona, ja havia assenyalat la responsabilitat de Wagensberg.

La resposta del secretari quart de la mesa ha estat també a través de les xarxes, on ha donat per fet que l'acta se signarà, però sense aclarir del tot si el vot podrà ser comptabilitzat de manera oficial: "L'acta se signarà, com totes. I tant. I reflecteix el que passa al ple: els vots emesos electrònicament i una menció al que verbalment s'afegeix. Perquè el vot torni a comptabilitzar i es puguin garantir els drets de diputat, cal la reforma del reglament, que és el que proposem", ha reflexionat. Fonts parlamentàries assenyalen que Borràs, el 3 de febrer, no va admetre la delegació de vot de Juvillà, diputat de la CUP que va perdre l'acta després que la Junta Electoral Central (JEC) utilitzés l'argument de la inelegibilitat sobrevingua. El mateix 3 de febrer, Esther Andreu, en aquell moment secretàra general de la cambra, va activar els mecanismes perquè el representant dels anticapitalistes acabés perdent l'escó.

El Parlament, en tot ca, ha marxat de vacances sense signar l'acta dels plens en què s'ha comptabilitzat verbalment el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig. Segons la resposta de la cambra catalana a una petició d'informació de l'ACN, els serveis del Parlament "encara no disposen del document de l'acta del ple del 6 i 7 de juliol signat ni pel secretari, ni amb el vistiplau del president, ni aprovat".

Així ho diu la resposta amb data del 29 de juliol, últim dia hàbil del període ordinari de sessions. El ple del 6 i 7 de juliol va ser el primer en què Borràs va comptabilitzar verbalment el vot delegat, però sense que sortís al panell per no implicar funcionaris. Tot plegat després que el TC anul·lés el vot delegat de Puig, exiliat a Bèlgica.

Ara cal veure com queda reflectit en les actes dels plens el fet que es comptabilitzés verbalment el seu vot delegat, però, en canvi, no sortís reflectit al panell de l'hemicicle. Una fórmula que van acordar els membres independentistes de la mesa per fer front a l'anul·lació del TC.

Segons l'article 82 del reglament del Parlament, s'ha d'aixecar acta de les sessions del ple i de les comissions, que han d'incloure el sentit del vot de cada grup parlamentari. A més a més, també especifica que les actes han de ser signades per un dels secretaris, tenir el vistiplau del president i deixar-les a disposició dels diputats per si hi ha alguna reclamació. Si no hi ha cap reclamació sobre el contingut, s'entén que l'acta queda aprovada. I en cas contrari, s'ha de sotmetre a la decisió del ple en la sessió següent.

Després que Borràs quedés suspesa dijous passat, ella no serà l'encarregada de donar el vistiplau a les actes dels plens. Si no hi ha canvis, ho farà la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, que des de divendres passat la substitueix "amb els mateixos drets i deures".