Madí nega factures falses a una productora audiovisual i assegura que no va defraudar Hisenda

L'administrador de Triacom admet en el judici haver defraudat per evadir impostos

David Madí, en una imatge d'arxiu
David Madí, en una imatge d'arxiu | Europa Press
NacióDigital
27 de juliol del 2022
Actualitzat a les 21:00h
L'exdirigent de CDC i empresari DavidMadí ha defensat el funcionament de les societats que va crear quan va abandonar la política, com Nubul Consulting, en el judici per presumpte frau fiscal vinculat a la productora Triacom, que ha començat aquest dimecres a Barcelona. Madí hi està acusat juntament amb l'administrador de Triacom, Josep Oriol Carbó, i altres empresaris per fets que es remunten al 2011. Es tracta d'una peça finalment separada a la del cas 3%, que investiga l'Audiència Nacional. Madí ha assegurat que va pagar "fins a l'últim cèntim" dels impostos corresponents i que Hisenda no va qüestionar les factures de les seves empreses quan les va inspeccionar. Per la seva banda, Carbó ha ratificat que va defraudar per evadir impostos.

El jutjat penal 23 de Barcelona ha començat aquest dimecres el judici per una presumpta trama per defraudar a Hisenda al voltant de la productora Triacom. El judici s'ha separat del cas 3% de presumpte finançament irregular de Convergència, que investiga l'AudiènciaNacional, després que l'Audiència de Barcelona estimés un recurs dels encausats. El judici continuarà divendres amb la declaració de testimonis i perits. Segons la fiscalia, Carbó es va "concertar" amb l'empresari audiovisual Juan Manuel Parra, d'Hispart i Stereorent, altres empresaris i David Madí per dur a terme un "engany" a Hisenda mitjançant l'IVA i l'impost de societats del 2011.

En la primera sessió del judici, en què han declarat els acusats, Madí ha defensat el funcionament de les seves empreses i ha negat "cap anormalitat". També ha recalcat que Hisenda no va discutir-ne les factures en cap inspecció i fins i tot ha ironitzat que la consultoria Nubul devia haver estat la pime "més inspeccionada" de Catalunya. L'empresari, que ha respost a les preguntes de totes les parts, ha atribuït les subcontractacions de serveis a altres empreses al context del 2011, en plena crisi econòmica, i la flexibilitat dels contractes amb Triacom a la relació de "confiança" que aleshores mantenia amb Carbó, quan el fiscal ha incidit sobre aquests aspectes.

També ha parlat de la seva reputació quan el fiscal li ha preguntat per l'èxit de les seves societats, amb algunes grans empreses entre els clients, o pels càrrecs que ha ocupat en algunes companyies. "Molta gent em ve a buscar per temes de comunicació en ser considerat un gran expert", ha afirmat Madí. "Sóc molt conegut en aquest país per unes determinades capacitats", ha respost en una altra de les preguntes. Per la seva banda, Carbó, que ha respost a les preguntes del fiscal i de l'advocada de l'Estat, ha reconegut els fets pels quals és jutjat, com ja havia fet abans del judici, i ha destacat que ha pagat les quotes defraudades i els interessos corresponents. 

Parra ha ratificat l'escrit de confessió que va presentar, en què va admetre que els serveis que feia constar com a prestats a Triacom no eren certs: "Eren factures corresponents a Convergència". També ha assegurat que ell no va voler en cap moment cometre frau fiscal o cooperar en aquest delicte. El que volia, ha dit, era: "Cobrar un treball que es va realitzar per a un partit i que em van obligar a cobrar a través de Carbó o Triacom". "'O ho agafes o ho deixes. Ho has de fer d'aquesta manera'", ha assegurat que li van dir per poder cobrar els serveis. Parra ha assenyalat que a l'hora de facturar ell rebia les "ordres" de Carbó, amb qui s'havia posat en contacte després que li ho indiqués l'exdirigent de CDC Germà Gordó. Els altres acusats han negat haver defraudat o haver emès factures falses o bé han dit que no controlaven la comptabilitat de les empreses en què treballaven.

Triacom va comunicar a l'Agència Tributària que els ingressos corresponents a l'impost de societats del 2011 eren de 5,1 milions d'euros i l'IVA arribava als 919.000 euros. Per estalviar-se impostos, Carbó hauria aparentat l'adquisició de béns i serveis per augmentar fictíciament les despeses deduïbles de l'impost de societats i l'IVA suportat. Per fer-ho, segons la fiscalia, hauria utilitzat factures i albarans emesos per les empreses dels altres acusats, que actuaven "coordinadament" amb Carbó.

Segons el relat de fiscalia, Triacom va subcontractar Mediapro per produir els concursos El Gran Dictat i Fish&Chips per a Televisió de Catalunya pels anys 2010 i 2011 per valor de 960.000 euros. A canvi d'aquests diners, Mediapro es feia càrrec de tota la feina i costos de producció. No obstant, Hispart i Stereorent haurien presentat vuit factures a Triacom per valor de 550.000 euros més 99.000 d'IVA per feines inexistents per aquests concursos. Una altra de les empreses investigades va presentar cinc factures valorades en 160.000 euros més 28.800 d'IVA pel càsting de concursants, el grafisme i altres feines dels concursos i feines extres per a Telefónica i Gas Natural.

Una tercera empresa va presentar factures per un valor total de 158.000 euros per fer decorats dels dos concursos per a Triacom, tot i que no tenia personal ni infraestructura per fer-ho. Un quart empresari va presentar factures per valor de 194.000 euros a Triacom per diversos serveis. Per tot això, el 2011 Triacom va declarar uns ingressos de 5,1 milions d'euros i unes despeses de 2,9 milions, cosa que comportava uns beneficis de 2,2 milions i 660.000 euros de pagament d'impost de societats. No obstant, Hisenda calcula que hauria d'haver pagat 257.000 euros més. Respecte a l'IVA, s'haurien defraudat uns 181.000 euros.

La investigació es va iniciar el desembre del 2016 i el febrer del 2017 Carbó va admetre els fets i va pagar 94.000 euros a Hisenda. Per això, acusa Carbó de ser l'autor d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil i dos delictes contra la hisenda públic i, a la resta d'empresaris, els acusa dels mateixos delictes però com a cooperadors necessaris. A Carbó, li demana 5 mesos i mig de presó, per l'atenuant de reparació del dany, inhabilitació com a empresari durant el mateix temps i 103.152 euros de multa, així com un any i mig de prohibició de rebre incentius fiscals, ajudes públiques o subvencions. Als altres empresaris, inclòs Madí, els demana dos anys de presó i inhabilitació, dos anys de prohibició de rebre ajudes fiscals o públiques i quasi 400.000 euros de multa. A Madí, a banda, li demana nou mesos més de presó i 193.000 euros més de multa.