El Suprem cita a declarar Anna Gabriel el 14 de setembre

L'exdiputada de la CUP es va posar a disposició de Llarena la setmana passada després de quatre anys d'exili, un cop va obtenir garanties que només seria processada per desobediència

Anna Gabriel, a Suïssa
Anna Gabriel, a Suïssa | CUP
26 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:49h
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat a declarar Anna Gabriel el proper 14 de setembre. Es tracta de la declaració indagatòria, en què se li notificarà que està processada per un delicte de desobediència pel seu paper en la declaració d'independència de l'octubre de 2017 al Parlament. Gabriel va marxar a l'exili a Suïssa l'any 2018, i va tornar-ne la setmana passada per posar-se a disposició del jutge, un cop garantit que només se la jutjarà per desobediència, delicte que no implica penes de presó. Llarena ha deixat sense efecte la declaració de rebel·lia que pesava sobre Gabriel, va desactivar l'ordre de detenció i va deixar-la en llibertat.

L'exdiputada de la CUP va comparèixer voluntàriament el passat 19 de juliol al Tribunal Suprem, gairebé cinc anys després d'exiliar-se a Ginebra. En un comunicat, l'alt tribunal va informar que Gabriel havia fet acte de presència a Madrid, acompanyada pel seu advocat Iñigo Iruin, lletrat que ja va conduir el cas de l'exconsellera i diputada d'ERC Meritxell Serret, que va completar un retorn com el que protagonitza ara la dirigent anticapitalista. Processada el març del 2018 per la seva vinculació amb la declaració d'independència, Gabriel residia a Suïssa i havia abandonat l'activitat política a primera línia.

"Després de quatre anys i mig d'exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que no hauria hagut de perdre mai", va dir Gabriel en un comunicat. L'exdiputada ha fet aquest moviment després d'unes "consideracions i reflexions" que tenen a veure amb el context polític i judicial general, així com per circumstàncies personals. De tota manera, ha explicat Gabriel, per ara continuarà vivint i treballant a Ginebra. "Els meus compromisos polítics i socials romanen on eren, amb el meu poble, ala seva gent i el conjunt de persones represaliades", va afegir.

El cas de Gabriel té similituds amb el de Serret. Després de més de tres anys exiliada a Brussel·les, l'exconsellera també va decidir tornar a Catalunya el març del 2021, amb parada prèvia al Suprem. Com Gabriel, la dirigent d'ERC comptava amb l'assessorament d'Iñigo Iruin, lletrat d'Arnaldo Otegi, amb una àmplia experiència en casos judicials del moviment independentista basc i ben connectat amb la cúpula del partit republicà.