El govern espanyol aprova un sostre de despesa rècord de 198.221 milions d'euros

El consell de ministres confirma l'aprovació de la nova quota dels autònoms i anuncia l'equip de l'executiu que participarà en la taula de diàleg amb la Generalitat

Calviño, Rodríguez, Montero i Escrivá
Calviño, Rodríguez, Montero i Escrivá | Europa Press
26 de juliol del 2022
Actualitzat a les 16:08h
El consell de ministres del govern espanyol d'aquest dimarts ha estat marcat per un clar to econòmic. L'executiu ha notificat el nou sostre de despesa pels pressupostos generals de l'Estat del 2023; ha confirmat l'aprovació de la nova quota dels autònoms, les previsions de dèficit i quines són les previsions de creixement per a l'economia de l'Estat. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat quina serà la delegació de l'executiu de Pedro Sánchez per a la reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya que es reunirà aquesta mateixa setmana.

L'encapçalarà el ministre de la Presidència, Felix Bolaños; la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la portaveu del govern espanyol i ministra, Isabel Rodriguez. Segons l'executiu espanyol, "encara estan ultimant les últimes qüestions sobre els temes de la taula de diàleg". Rodríguez també ha rebutjat valorar la confirmació per part del Suprem de la condemna als expresidents de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán i Manuel Chaves pel "cas dels ERO" i ha descartat pronunciar-se sobre qualsevol indult que podria atorgar el govern espanyol a Griñan, que haurà d'ingressar a presó.

El govern espanyol també ha aprovat el topall de despesa dels pressupostos generals de l'Estat del 2023, que se situa en una xifra rècord de 198.221 milions d'euros. Suposa un increment de l'1,1% respecte de l'any anterior i, a més, l'executiu ha informat que "això no suposarà deixar de reduir el desequilibri financer" que pateix l'Estat. La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero ha mantingut la seva previsió, en augurar un desajust del 5% del PIB aquest any, i ha establert una taxa de referència del 3,9% del PIB el 2023, la mateixa inclosa al Programa d'Estabilitat 2022-2025 enviat a l'abril a Brussel·les. El camí a mitjà termini del Govern estableix la reducció del dèficit per sota del 3% del PIB el 2025.

La reforma històrica de la quota dels autònoms també ha quedat confirmada en el consell de ministres celebrat aquest dimarts. La persona autònoma cotitzarà en funció dels seus ingressos i no per lliure elecció, que és el que passava fins a l'actualitat. L'acord del ministeri extreu que els treballadors pagaran quotes que oscil·len entre els 200 i els 590 euros al mes. La nova norma estableix fins a 15 trams d'ingressos a partir de l'any 2025. A més, els treballadors autònoms podran modificar la seva quota cada mes en funció dels ingressos que hagin aconseguit.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat aquest dimarts que l'objectiu del nou sistema de cotització d'autònoms per ingressos reals "no és en cap cas recaptatori". Escrivá ha assenyalat que el nou sistema de cotització d'autònoms permetrà que un de cada dos autònoms tingui la possibilitat de cotitzar "sensiblement menys" que fins ara per la cotització mínima que tenien i tres de cada quatre ho puguin fer per una cotització igual o menor que l'actual.

La inflació, el principal escull
El Consell de Ministres també ha informat que manté la previsió de creixement de l'economia espanyola en el 4,3% per a aquest any 2022. Tot i aquestes xifres, informades per la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, el govern espanyol ha retallat vuit dècimes la seva estimació per a l'any pròxim, el 2023, fins a una xifra del 2,7%. Calviño assegura que aquestes incerteses sorgeixen dels efectes de la pandèmia de Covid-19 i de la guerra d'Ucraïna. L'escalada de preus, especialment els de l'energia, també en són responsables.

La vicepresidenta, però, ha defensat que "tot segueix apuntant a un fort creixement de l'economia espanyola". Ella mateixa ha admès que el principal obstacle és la inflació, però ha assegurat que l'executiu de Sánchez està combatent-lo "en tots els seus fronts", especialment amb l'escalada de preus del gas. Calviño ha defensat el topall del gas, mesura imposada des del passat 4 de juny.