Violència

El papa Francesc demana perdó pel mal provocat per l'Església durant el colonialisme

Les comunitats eclesiàstiques van contribuir al segrest de 150.000 nens indígenes, dels quals 6.000 van morir a causa de violència física, sexuals o altres malaties

El papa Francesc besa les mans d'una persona indígena durant una reunió al cementiri de Maskwacisla, al Canadà. | Europa Press
per NacióDigital, Barcelona | 26 de juliol de 2022 a les 10:57 |
El papa Francesc s'ha disculpat amb les comunitats indígenes del Canadà "pel mal que tants cristians van fer" durant el procés de colonització. En un missatge que denota una intenció global, el màxim dirigent de l'Església catòlica ha posat fil a l'agulla sobre aquesta problemàtica punyent 190 anys després, en el seu viatge a les terres nord-americanes. 150.000 nens van ser segrestats i 6.000 van morir a causa dels maltractaments en el "genocidi cultural" que va protagonitzar església al Canadà.

El pontífex ha viatjat al Canadà després que els pobles originaris el convidessin perquè reconegués el mal que havia fet la comunitat l'Església catòlica. Una ferida que, tot i continuar oberta, ha servit per marcar un punt i a part, segons els mateixos líders aborígens. "Arribo a les vostres terres natives per dir-vos personalment que estic dolgut, per implorar a Déu el perdó, la sanació i la reconciliació, per manifestar-los la meva proximitat i per resar amb vosaltres i per a vosaltres", ha declarat davant de 2.000 persones, moltes de les quals van ser víctimes dels internats.


Segons s'ha constatat en diverses investigacions i informes, entre finals del segle XIX i principis del XX van haver-hi 139 centres residencials finançats pel govern i gestionats pels ordes religiosos, que pertanyien, en bona part, a l'Església catòlica. Amb la intenció d'imposar la cultura cristiana, els mestres recorrien a l'abús físic, psicològic i sexual. El Papa ha acudit també al cementiri on estan enterrats desenes de menors que van morir a l'escola Ermienskin, un dels internats més grans de la zona.

En la cerimònia s'han presentat altres representants dels pobles originaris, davant dels quals ha renovat de nou el perdó. Ha emfatitzat, a més a més, les seves disculpes per "la forma en què molts membres de l'Església i de les comunitats religioses van cooperar als projectes de destrucció cultural". Tanmateix, aquesta visita és només la primera d'una llarga agenda. Més enllà de les províncies d'Alberta i Quebec, el pontífex es reunirà amb líders i exalumnes de les escoles residencials. També es traslladarà fins a Iqaluit, capital de Nunavut, on la població és majoritàriament d'origen inuit, una de les comunitats indígenes més grans del Canadà. 


Les comunitats indígenes canadenques han demanat al líder vaticà que es porti a judici els responsables de les escoles, i que es dugui a terme un procés de devolució d'objectes artístics que actualment estan exposats al Museu del Vaticà i que pertanyen a la comunitat indígena. Pel que fa a les disculpes, malgrat ser celebrades per una part de la comunitat, han despertat recels. El cap de l'Assamblea de Primeres Nacions de Quebec i Labrador, Ghislain Picard, ha declarat que "correspon als supervivents acceptar el perdó del Papa". "Les disculpes seran significatives en tant que hi hagi accions que les secundin", ha puntualitzat. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació