El Pla Especial de la Baells obre la porta a implantar-hi dos càmpings, una casa de colònies i un hotel

El document determina els usos i la regulació urbanística de les activitats turístiques i de lleure associades a l'embassament i als seus entorns

La Travessa de la Baells
La Travessa de la Baells | ADBerguedà
NacióDigital
26 de juliol del 2022
Actualitzat a les 8:21h
La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha donat, aquest dilluns, la llum verda definitiva al Pla Especial de la Baells. Es tracta de l'últim tràmit per disposar del document que determina els usos i la regulació urbanística de les activitats turístiques i de lleure associades a l'embassament i als seus entorns. És a dir, concreta les accions que s'hi podran dur a terme, però no vol dir que es facin.

És un pla impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà que comprèn una superfície de prop de 890 hectàrees en sòl no urbanitzable, repartides entre els municipis de Cercs, Vilada i la Quar. En aquesta àrea, defineix vuit zones (sis a Cercs i dos a Vilada) on es podrà actuar i on els usos prioritaris seran el turisme rural i les activitats de lleure vinculades a la nàutica i els esports d'aigua, amb la possibilitat d'implantar dos càmpings, una casa de colònies, un hotel i 466 places d'aparcament.

El pla ja s'havia aprovat definitivament al ple del Consell Comarcal del passat gener, però l'entrada en vigor s'havia suspès a l'espera de la presentació d'un text refós que incorporés una sèrie de prescripcions tècniques. En concret, els usos que es permetran en cadascuna de les vuit àrees són els següents:

Casa en Vila 
Un àmbit que havia estat l’abocador del poble de Cercs, on hi ha una edificació en ruïnes coneguda com a Casa en Vila. Es proposa admetre-hi l’ús d’habitatge, turisme rural i equipament, a més de 38 places d’aparcament.

La Mata
Actualment hi ha l’embarcador de l’empresa Berguedà Nàutic i es preveu potenciar les estructures i usos de les activitats turístiques existents. Es permeten la nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a la làmina d’aigua, a més de 30 places d’aparcament. Caldrà una reconsideració paisatgística de totes les instal·lacions i accessos preexistents, donat que la seva qualitat paisatgística actual no és l’òptima.

El Gall
En aquest àmbit hi ha una masia deshabitada coneguda com El Gall (declarada com a Bé Cultural d'Interès Local), i dos coberts més petits. Es proposa admetre-hi l’ús d’habitatge, turisme rural i equipament. Les obres de rehabilitació comportaran la realització d’un estudi històric-arqueològic per garantir la preservació dels seus valors culturals. També s’autoritza l’ús de càmping, amb unes 80 unitats d’acampada, i 128 places d’aparcament.

Casa Vitarella
Inclou la masia de la Vitarella i la seva pallissa, i una zona més propera a la làmina d’aigua. S’hi admetran un màxim de 2 habitatges, turisme rural, equipament, nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a la làmina d’aigua. És una altra de les zones on s’autoritza l’ús de càmping, així com 120 places d’aparcament.

La presa i la casa de l’administració
La presa és l’element que va donar lloc a l’embassament. Actualment, s’hi poden fer visites guiades i hi ha un circuit de Vies Braves. La Casa de l’Administració és una construcció de titularitat pública i disposa de dos habitatges per a la pernoctació del personal. És l’únic lloc en tot l’àmbit del Pla especial on es permetrà l’ús hoteler, tot i que sense ampliacions de les construccions. Es proposen 45 places d’aparcament.

Les cases dels treballadors 
A peu de la carretera C-26, amb molt bon accés gràcies a un camí asfaltat. És l’únic punt on s’admet l’ús de casa de colònies, a més d’un sol habitatge, vinculat a l’explotació de la presa, així com 45 places d’aparcament.

Club esportiu la Baells
És una construcció d’una sola planta a peu de l’embassament. Es permeten la nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a situar a la làmina d’aigua, a banda de 30 places d’aparcament.

Molí del cavaller
Construcció d’una sola planta sense massa qualitat arquitectònica, amb un gran porxo amb taules de pícnic i barbacoes, situada a peu de l’embassament. Actualment, s’hi desenvolupen activitats esportives i el camí d’accés es troba en bon estat. S’hi permetrà l’ús d’equipament en l’edifici existent, la nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a situar a la làmina d’aigua. Es completarà amb 30 places d’aparcament.