Junts es compromet a resoldre amb «celeritat» l'expedient a Dalmases per la intimidació al «FAQS»

El partit nomena Magda Oranich, membre de la comissió de garanties, per liderar el procediment intern; el portaveu Josep Rius evita avalar la denúncia de "linxament" verbalitzada per Borràs i la seva mà dreta

Francesc de Dalmases, en una executiva de Junts.
Francesc de Dalmases, en una executiva de Junts. | Junts
25 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:57h
L'executiva de Junts s'ha reunit aquest dilluns amb una carpeta especialment sensible: l'episodi del 9 de juliol al FAQS, durant el qual el diputat i vicepresident de la formació Francesc de Dalmases va intimidar una periodista del programa. L'episodi, documentat per NacióDigital i Eldiario.es, va tenir reverberacions rellevants dins i fora del Parlament al llarg de tota la setmana passada. Després de la reunió de la direcció, el portaveu Josep Rius ha indicat que l'expedient "informatiu" que s'ha obert es resoldrà amb "celeritat". Se n'encarregarà Magda Oranich, advocada i membre de la comissió de garanties, que va ser la més votada per formar-ne part en el congrés del juliol. Rius ha esquivat a preguntes dels periodistes avalar la visió de "linxament" que estan verbalitzant la presidenta del partit, Laura Borràs, i la seva mà dreta.

"Es farà tot el que estigui a les mans de Junts per esclarir els fets", ha ressaltat el portaveu al llarg d'una roda de premsa que ha arrencat inusualment tard perquè s'ha allargat la reunió de la direcció. Rius ha indicat que la trajectòria d'Oranich és una garantia en si mateixa del procediment intern per la seva capacitat professional "contrastada", també "en defensa dels drets de les dones". Serà ella l'encarregada de traçar el calendari i el pla de treball de l'expedient informatiu, una figura que no apareix en els estatuts però que ha estat la triada per la direcció per "esvair dubtes" sobre el cas. "L'experiència ens diu que en aquests casos s'ha de ser el màxim de curós possible", ha apuntat el portaveu de Junts, que ha defensat "rigrositat i celeritat" com a valors que han de dirigir l'expedient, demanat personalment per Dalmases.

Les primeres explicacions oficials de la direcció sobre la situació generada als platós de TV3 va arribar aquest diumenge per part del secretari general del partit, Jordi Turull. "Es pot discrepar de moltes coses, però el respecte sempre ha de formar part del comportament dels representats públics", va assenyalat Turull, que va evitar un tancament de files explícit amb el vicepresident de la formació. Borràs, en canvi, va fer un post a Instagram en el qual va assegurar que la seva mà dreta estava "en el punt de mira". "No hi va haver cap agressió i és una bogeria tot el que s'està dient", assenyala la presidenta de Junts, que denuncia un "linxament salvatge". "Linxament" és la paraula que va fer servir Dalmases en la primera -i única, per ara- intervenció en què ha parlat de l'assumpte, durant la qual va admetre una "discussió encesa" amb la periodista en qüestió. El cas ha generat un fort malestar de portes endins.

Una de les variables clau per entendre l'impacte del cas Dalmases és el paper de Borràs. L'episodi, de fet, es va produir després d'una entrevista en què se li va preguntar pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que és a les portes de judici oral i pel qual la Fiscalia li demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació. La queixa del diputat contra l'equip del programa tenia a veure amb les preguntes dels periodistes sobre el cas de presumpta corrupció, que pot dur la presidenta del Parlament -i de Junts- a ser suspesa del càrrec. Borràs i els membres del seu equip van ser presents en el moment dels fets, per bé que ella ja ha insistit en els últims dies que la versió publicada no és correcta amb l'argument que ella era dins la sala.

Tanmateix, ja hi ha activats mecanismes parlamentaris que insten la presidenta de la cambra a adoptar decisions. Dijous a la tarda va rebre una carta signada pels representants del grups del PSC-Units, ERC, els comuns i la CUP en la qual li demanaven prendre "accions" davant la polèmica generada. En la missiva, les quatre formacions -que sumen més de vuitanta diputats de la cambra- reclamaven una investigació per tal d'escatir si Dalmases ha vulnerat el codi de conducta de la cambra en extralimitar-se com a diputat. Els grups recorden que la conducta de Dalmases ha estat "condemnada" pel comitè d'empresa de TV3, el Consell Professional de la CCMA, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i elGrup de Periodistes Ramon Barnils.

La pressió, per tant, se situa també sobre la teulada de Borràs, que aquests dies també ha vist com ERC i la CUP ja la donen per amortitzada i s'inclinen per apartar-la del càrrec quan se li obri el judici oral pel cas de la ILC. Aquesta és una qüestió que també té impacte dins de Junts, perquè pot influir en el debat obert -consulta inclosa en l'horitzó- sobre la continuïtat en el Govern. El sector més afí a Borràs exhibeix dubtes sobre com explicar a la militància que es continua governant amb els republicans en cas que no li facin costat al Parlament, però els quadres més institucionals -també al món municipal- sostenen que és prioritari continuar dins l'executiu. L'auditoria sobre el pacte de Govern arribarà al consell nacional durant el mes de setembre, a les portes d'un debat de política general en què Junts aspira a generar un punt d'inflexió en el procés.