El bo jove de cultura, disponible des d'aquest dilluns: com pots sol·licitar-lo i per a què et servirà

A partir del 25 de juliol i fins al 15 d'octubre, els joves que facin 18 anys aquest 2022 podran beneficiar-se d'una ajuda de 400 euros

El bo cultural vol fomentar els hàbits culturals dels joves
El bo cultural vol fomentar els hàbits culturals dels joves | Adrià Costa
NacióDigital
24 de juliol del 2022
Actualitzat el 25 de juliol a les 11:36h
El bo jove de cultura està disponible a partir d'aquest dilluns per als nois i noies que facin 18 anys el 2022. Ells i elles podran beneficiar-se de l'ajuda de 400 euros anunciada pel ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta. El termini per a sol·licitar-lo acaba el pròxim 15 d'octubre. Des d'ara fins aleshores els joves "disposaran d'una àmplia oferta cultural de productes i serveis", ha assegurat el mateix Iceta.

Per a demanar el bo cultural, es necessita el certificat digital de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. Posteriorment, s'incorporarà al procés una clau pin. El bo és una espècie de "targeta moneder", en la qual els joves tindran 400 euros guardats per gastar durant un any en activitats i productes culturals. Aquests 400 euros es divideixen en tres tipus d'activitats: 200 euros per a cultura en directe, 100 euros de consum cultural físic -com per exemple llibres- i 100 euros per al consum de productes digitals.

Respecte a la subscripció a les plataformes digitals amb el bo cultural, el ministre de Cultura ha explicat que la subscripció serà de "màxim quatre mesos", però que "ningú prohibeix a les plataformes regalar més mesos" dels que s'inclouen amb el bo. "El bo vol fer que els joves s'animin a experimentar amb productes i serveis culturals", ha manifestat Iceta.

Així mateix, el titular de Cultura ha assegurat que, com que es tracta d'una subvenció, ha de ser "absolutament transparent" i com "és una important quantitat de diners públics, el Ministeri ha de vetllar pel seu bon ús". Amb tot, Iceta ha animat els joves a fer-se amb la seva identitat digital i apuntar-se, abans del 15 d'octubre, per a ser beneficiari d'aquests productes i serveis culturals. Personalment, ell ha reconegut que en el seu equip estan "molt preparats per a corregir, ajudar i informar" i ha afirmat que l'oferta cultural "no deixarà de créixer", així que ha explicat que els beneficiaris "poden decidir esperar un temps per a gastar el bo".

La idea del ministeri és que el bo cultural jove "hagi vingut per a quedar-se", encara que això "dependrà dels governs que hi hagi". En aquesta línia, Iceta ha detallat que "per a l'any que ve tenim una certa garantia i en el pitjor dels casos en què no hi hagués Pressupostos, la pròrroga pressupostària ens permetria continuar endavant amb el bo", ha afirmat. "Nosaltres ens proposem mantenir aquest bo i ens sembla raonable tenir l'experiència de dos o tres anys per a veure si introduïm algun canvi", ha sostingut. 

En referència a la quantia de la dotació del bo, de 400 euros, Iceta ha precisat que van prendre d'"exemple" a França, que té un bo de 300 euros, i Itàlia, que el té de 500. Vist l'escenari, van decidir situar-se "en aquest entorn".

El bo cultural també inclou el sector del videojoc perquè, segons el ministeri, té "molt potencial de creixement, barreja tecnologia, moltes maneres de crear i, en moltes ocasions, és la primera porta d'accés al món de la cultura per als més joves, ja que a través del videojoc descobreixen pel·lícules, llibres o personatges històrics", ha detallat, Iceta. Del bo han quedat, definitivament, exclosos els toros.