Sectors de Junts pressionen per reunir la direcció per abordar el cas Dalmases

La presidenta del partit i del Parlament, Laura Borràs, defensa el diputat dins les files de la formació davant del malestar creixent per l'episodi d'intimidació a una periodista durant el "FAQS" del 9 de juliol

Francesc de Dalmases, aquest dimecres al Parlament als escons de Junts.
Francesc de Dalmases, aquest dimecres al Parlament als escons de Junts. | Pau Ollé
20 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:53h
L'episodi protagonitzat per Francesc de Dalmases, diputat i vicepresident de Junts, durant el FAQS del 9 de juliol continua portant cua. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, sectors de la formació pressionen perquè la direcció -fins ara silent- es reuneixi per abordar el cas. De moment, això sí, encara no ha estat convocada. El malestar s'ha anat estenent dins de Junts davant la revelació -publicada per aquest diari i per Eldiario.es a través de quatre testimonis- que Dalmases va intimidar una periodista molest pel tracte a Laura Borràs, presidenta del partit i del Parlament, durant l'entrevista al programa de TV3. Els suports públics al diputat han estat escassos al llarg de les últimes hores, i la pressió per reunir la direcció va en la línia del malestar per la repercussió del cas, que ha impactat en els mitjans públics. "La direcció s'hauria de reunir", remarca un dels consultats, que en forma part.

Són diverses les veus consultades que "temen" l'aparició de noves informacions al llarg de la setmana. "No sé si amb un tuit de disculpa n'hi haurà suficient", remarca un membre de la direcció, en referència a la publicació que ha fet Dalmases a mig matí per remarcar, un dia després de treure importància als fets, que volia demanar perdó en cas que algú s'hagués sentit "ofès". El diputat compta amb el suport de Borràs, de qui és mà dreta, com va quedar acreditat en la reunió del grup parlamentari celebrada aquest dimarts, en la qual es va tractar la qüestió. La presidenta de la cambra, que també ho és del partit des del congrés celebrat a Argelers el 4 de juny, continua defensant Dalmases després de l'episodi, del qual va ser testimoni directe mentre s'estava produint. Ho ha tornat a fer aquest mateix matí en missatges interns.

"S'ha passat de voltes moltes vegades", remarquen diverses fonts consultades de Junts, que insisteixen en el "conflicte obert" a nivell públic a causa d'aquesta situació. El partit va celebrar aquest cap de setmana un congrés que, segons remarcaven tots els dirigents de primera fila en la clausura de diumenge a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat, ha servit per "posar ordre" al partit. També són diverses les fonts consultades que indiquen que ha suposat un "reforç" per la figura de Turull com a secretari general, sobretot per les votacions a porta tancada en la ponència organitzativa. "La piconadora a les votacions és un avís clar", ressalten els consultats.

Si el cas es va fent gros, manté una veu amb altes responsabilitats, caldrà "prendre mesures" com a partit. Per ara, això no està sobre la taula -Borràs ha fet explícit el seu suport a Dalmases-, per bé que en privat comencen a proliferar veus que són crítiques amb el vicepresident de la formació. La seva trajectòria en política de partits arrenca quan se suma a la candidatura de Junts per Catalunya el 21-D del 2017, poc després de convertir-se en una de les cares visibles de l'agrupació d'electors promoguda -amb l'ajuda de sectors postconvergents integrats al PDECat distanciats de la direcció liderada per Marta Pascal- al voltant del concepte de l'1-O. Un cop escollit diputat, trava confiança amb Borràs, Josep Costa i Quim Torra, que acabaria sent president de la Generalitat. Aquests quatre eren els noms principals de la seva war room.

Allunyat sempre de les veus més provinents de l'espai de CDC -no era estrany escoltar-lo criticar els perfils amb més trajectòria dins la política de partits-, el seu ascens en influència va anar sempre associat a la figura de Borràs, de qui ha estat suport inseparable en totes les campanyes electorals, entrevistes -sovint amb més protagonisme que els responsables de comunicació-, actes públics i preparació de discursos. Al llarg de tots aquests anys, sempre en privat, nombrosos companys de partit han mostrat reticències al seu paper -"van per lliure" és una crítica que s'ha pogut escoltar en diverses campanyes-, però sempre s'ha mantingut en una zona d'influència alta. Quan la presidenta fa compareixences institucionals, ell hi és.

La que va fer l'11 de març del 2022 per passar balanç del primer any en el càrrec no va ser una excepció. Quan Borràs va acabar el discurs i els periodistes van procedir a fer preguntes -se n'havien pactat fins a cinc amb l'equip de comunicació de la presidenta del Parlament, que va garantir que serien respostes-, Dalmases no es va estar d'exhibir amb gestos el seu malestar, tal com va poder comprovar NacióDigital, present a la sala d'audiències del Parlament. En aquella compareixença, Borràs va mostrar suport a la secretària general de la cambra després de l'afer Pau Juvillà, que va acabar amb el diputat de la CUP sense escó. Un episodi que va fer que creixessin les crítiques dins de Junts sobre la presidenta del Parlament per la "distància entre paraules i fets".

Malgrat que diverses veus consideren "insostenible" la situació, per ara Dalmases es manté com a diputat i participarà en el ple d'aquest dimecres, amb la figura del diputat de Junts com un dels ítems d'interès a la cambra catalana. Borràs el defensa, tant de portes endins com de cara enfora, per bé que dins la formació proliferen els dirigents que manifesten la rellevància de la seva presència dins la sala on Dalmases va agafar pel canell a una periodista. Una circumstància que afecta la presidenta del Parlament en un moment en què viu pendent de quan serà el judici oral per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), autèntic canvi de rasant de la legislatura. Ara ja sap que la CUP li demana que s'aparti quan arribi el moment, i que ERC li reclama un pas al costat. Per ara, Borràs no té intenció de fer cap moviment en aquest sentit.