Com pots viure entre 12 i 14 anys més i amb bona salut? La doctora Cabezas ho explica

Un estudi de Harvard destaca quant augmenta l'esperança de vida si se segueixen determinats hàbits saludables

Tres àvies fent la tertúlia en una terrassa de Manlleu.
Tres àvies fent la tertúlia en una terrassa de Manlleu. | Adrià Costa
20 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:35h
Mantenir uns hàbits de vida saludables és clau per viure més anys i, a més, de qualitat. Així ho va subratllar dimarts la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la presentació de l'Enquesta de Salut Pública de Catalunya, quan va citar un estudi de Harvard del 2018 segons el qual les dones podrien guanyar 12 anys de vida i els homes, 14, si segueixen un seguit de consells vinculats a un estil de vida saludable.

"En la promoció de la salut no volem molts anys, volem anys bons", va subratllar Cabezas, qui va desgranar quin impacte té cadascuna de les mesures que analitzaven els experts de la prestigiosa universitat. L'element més determinant és no fumar, un hàbit que les dones que eviten poden viure 12 anys més amb bona salut i els homes, 9. Igualment, evitar el sobrepès i aconseguir tenir un pes normal suma cinc anys als homes i quatre a les dones.

Es tracta dels dos consells que beneficien més a les dones que als homes, ja que la resta els reporta més esperança de vida a ells, segons l'estudi citat per Cabezas. Així, mantenir una activitat física regular pot atorgar als homes vuit anys de vida de qualitat extres i, a les dones, set. Una alimentació saludable sumaria cinc anys als homes i quatre a les dones, mentre que, finalment, un consum baix d'alcohol atorgaria tres anys de vida més als homes i dos a les dones.
 

L'impacte conjunt de tots aquests estils de vida saludables no és la suma neta de l'efecte de cadascun d'ells per separat, sinó que el guany complementari és més limitat, així com també cal tenir en compte que alguns elements estan vinculats. Així, l'activitat física, l'alimentació saludable i el baix consum d'alcohol són elements que permeten mantenir un pes estable. En global, per tant, les dones poden aspirar a viure 12 anys més amb salut i els homes en poden assolir nou més.

Pel que fa als resultats de l'enquesta vinculats a aquest estudi, Cabezas va destacar que es redueix el percentatge de catalans que fumen i augmenten aquells que segueixen la dieta mediterrània i tenen una activitat física saludable, per bé que la meitat té excés de pes. En particular, Cabezas es va mostrar preocupada especialment pel fet que el 14% d'infants d'entre 6 i 12 anys presenta obesitat i el 40%, excés de pes, entre altres motius per un increment de l'oci sedentari: un 46% destina dues hores a activitats davant d'una pantalla.