El Consell de Programes de TV3 reclama a Junts que prengui mesures contra el diputat Dalmases

Lamenten el "nivell d'exaltació inapropiat" i la "falta de respecte" del dirigent per haver intimidat una periodista, i exigeixen "disculpes" i intervenció del partit perquè no es torni a repetir

Francesc de Dalmases, aquest dissabte al Congrés de Junts
Francesc de Dalmases, aquest dissabte al Congrés de Junts | Junts
19 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:39h
L'episodi d'intimidació per part del diputat i vicepresident de Junts Francesc de Dalmases a una periodista de l'equip del FAQS després de l'entrevista del 9 de juliol a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, està ja en mans tant de la direcció de TV3 com dels representants dels treballadors de la cadena pública. El Consell Professional de Programes de la televisió pública catalana, que es reunirà aquest dimarts i que tindrà el cas en l'ordre del dia, reclama a Junts que prengui "mesures" contra el dirigent, a qui retreuen un "nivell d'exaltació inapropiat" i "falta de respecte" amb la professional.

La presidenta del Consell, Marta Prats, assegura que, més enllà del que decideixi fer la direcció de TV3 -que està fent un seguiment de la situació i a qui la presidenta de la CCMA ha demanat un informe sobre els fets- des de l'organisme reclamaran al partit de Jordi Turull i de Borràs una "disculpa" de Dalmases i un compromís perquè el dirigent "no torni a protagonitzar" un episodi d'aquestes característiques. El Consell considera "insòlit" el comportament del dirigent per haver increpat la periodista amb "crits" i "cops" inclosos contra el mobiliari, segons han relatat testimonis que van presenciar els fets", per les preguntes que se li van fer durant al programa.

"L'entrevista va ser impecable", sosté Prats, que argumenta que Borràs va poder "respondre, replicar, matisar i fins i tot criticar amb tota llibertat" tot el que va considerar. "Periodísticament, tot el suport. I també personalment, tot el suport a l'afectada", mantenen des del Consell, que confien que Junts respongui de forma proactiva amb una condemna a l'actuació del dirigent. Si no és així, asseguren que continuaran reclamant que es prenguin "mesures". 

Per altra banda, el Consell Professional també accelerarà la posada en marxa d'un codi de bones pràctiques dirigit tant als entrevistats com a l'entorn de les persones entrevistades als programes. Es tracta d'una pauta de bon comportament que elevaran a la direcció de TV3 amb consignes com que no es pot tocar físicament els periodistes ni escridassar-los, així com tampoc tancar-los sense el seu permís, tres situacions que es van donar per part de Dalmases amb la treballadora de l'equip del FAQS.