Junts aposta per suprimir l'impost de successions i referma el compromís amb l'OTAN

Així ho ha decidit la comissió de la ponència sectorial, enllestida durant la jornada matinal i que només deixarà dues esmenes vives per la votació al plenari del congrés

Debat de ponències a Junts.
Debat de ponències a Junts. | Junts
16 de juliol del 2022
Actualitzat a les 16:53h
La ponència sectorial de Junts ha estat una de les primeres en acabar el període de debat en la jornada matinal de dissabte del congrés del partit. S'hi han pres dues decisions rellevants en clau ideològica: compromís amb l'OTAN -rellevant, tenint en compte del context de guerra a Ucraïna- i supressió de l'impost de successions i donacions. Damià Calvet, responsable de la ponència, també ha explicat que s'ha acordat la conveniència d'abordar la supressió de l'impost de patrimoni. Aquestes tres decisions suposen un triomf per al sector liberal del partit, que havia promogut les esmenes respectives.

Calvet ha indicat que, en el cas de la ponència sectorial, es van presentar 537 esmenes, 260 de les quals van ser introduïdes directament per part de l'equip redactor. Al debat final han quedat 46 aportacions de la militància, i només dues -una sobre justícia i Barcelona, i una altra sobre esports- s'elevaran al plenari, aquest diumenge al matí. El text té cinc eixos: radicalitat democràtica, cohesió social, economia, cohesió territorial i igualtat de gènere. S'hi consigna, per exemple, la possibilitat de crear una agència de seguretat i el compromís amb l'Aliança Atlàntica, que ha estat aprovat en comissió amb un 80% dels vots. El text també valida la via de Junts per defensar el català a les escoles.

Pel que fa a la ponència municipal, coordinada per Jordi Fàbrega, candidat a La Seu d'Urgell -d'on ja va ser alcalde- i diputat al Parlament, es van rebre 170 esmenes, de les quals 58 van ser acceptades i 56 van transaccionar-se. Al matí s'han debatut 31 esmenes que havien quedat vives, cinc de les quals han estat incorporades. No hi ha cap aportació que quedi vigent per anar al plenari, de manera que el text està definitivament tancat. "Ens volem fer forts al territori per consolidar-nos a nivell nacional", ha apuntat. En relació als pactes post-electorals, qualsevol proposta ha de passar per la direcció i l'assemblea local. "Mentre hi hagi exiliats i represaliats, Junts pactarà de forma molt prioritària amb partits que defensin l'autodeterminació", resol el text acordat.