El diputat Francesc de Dalmases va intimidar una periodista del «FAQS» per l'entrevista a Borràs

Fins a quatre testimonis expliquen a NacióDigital com el vicepresident de Junts va increpar "a crits" i amb "cops" al mobiliari una treballadora del programa de TV3, molest per les preguntes a la presidenta del Parlament

Francesc de Dalmases i Laura Borràs, aquest cap de setmana al congrés de Junts.
Francesc de Dalmases i Laura Borràs, aquest cap de setmana al congrés de Junts. | Junts
18 de juliol del 2022
Actualitzat el 19 de juliol a les 12:00h
El vicepresident de Junts i diputat al Parlament Francesc de Dalmases va increpar a porta tancada una periodista de l'equip dePreguntes Freqüents (FAQS) el 9 de juliol passat després de l'entrevista que el programa de TV3 va fer a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, marcada pel cas de presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. Segons confirmen fins a quatre testimonis dels fets a NacióDigital, el dirigent, mà dreta de la també presidenta de Junts, va agafar la periodista "pel canell" i la va tancar per "escridassar-la" al camerino de convidats per les preguntes que se li havien fet a Borràs, també present dins de la sala. Una actitud de Dalmases definida com a "violenta" pels qui ho van presenciar i que va incloure, a més dels crits, "cops al mobiliari i a les parets"

Els testimonis dels fets relaten que tot va començar quan dues persones de l'equip del FAQS van acomiadar-se de la presidenta del Parlament i del seu equip després de l'entrevista, durant la qual Borràs es va mostrar visiblement molesta. En aquell moment, Dalmases va dirigir-se directament a la periodista de l'equip del programa, amb qui havia pactat l'entrevista, la va separar de la seva companya i la va tancar al camerino. Dins de la sala hi havia també l'adjunt al cap de presidència, Pep Elias, i el cap de gabinet de la presidenta, Salvador Esteve, a més de Borràs, Dalmases i la mateixa afectada. "No tinc res a dir", ha assegurat Dalmases en declaracions a aquest diari. "El que va passar va ser una discussió professional entre l'equip de la presidenta i el programa", sostenen des de Junts. 

Però els testimonis de TV3 sostenen que la situació va ser molt tensa. La treballadora del programa que es va quedar fora de la sala perquè li van "tancar la porta als nassos" es va trobar que no la podia obrir perquè algú la bloquejava. És aleshores quan, davant dels crits i els cops, va demanar ajuda i diversos companys de l'equip tècnic i del programa van acudir-hi. "Va ser tot tan descarat que fins i tot el regidor va sortir per veure què passava, perquè el soroll arribava a dins del plató", relaten diferents testimonis. En aquells instants, la presentadora, Cristina Puig, estava en directe entrevistant l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem Pablo Iglesias. "Em tremolaven les cames, vam passar por", asseguren treballadors que van viure els fets. Els crits de Dalmases al camerino, expliquen, incloïen "insults" a la periodista, com ara que era una "mala professional" i que el FAQS era un "programade merda". 

Li recriminava, en concret, les "preguntes que havien fet els periodistes" que intervenen després de Puig. "No ens podeu fer això", li va dir Dalmases, segons els testimonis que ho van escoltar. La periodista de l'equip del FAQS va defensar que el que no podia fer el programa era controlar què preguntaven els periodistes col·laboradors, un argument davant del qual el dirigent de Junts va respondre que "ho haurien de fer". Finalment, quan la direcció del programa, sota la batuta de Pere Mas, i diversos treballadors es disposaven a accedir al camerino per una altra porta, Dalmases, Borràs i els seus càrrecs de confiança ja van sortir.

Borràs, visiblement molesta durant l'entrevista
La direcció del FAQS va haver de donar la instrucció als treballadors de quedar-se allà per tal d'avisar si l'episodi, del qual Puig va ser-ne conscient en directe perquè l'alarma es va comunicar pels canals interns del programa, continuava o es repetia. "La situació va ser molt estressant", asseguren els testimonis consultats per aquest diari, que lamenten "la falta de límits i la violència" de Dalmases per "imposar-se amb amenaces".

Durant l'entrevista, Borràs va recriminar a Puig i als periodistes que col·laboraven al programa -Carla Turró (Ser Catalunya), Agnès Marquès (RAC1), Òscar Fernández (Catalunya Ràdio) i Xabier Lapitz (ETB)- que l'estiguessin sotmetent a "un judici" per les preguntes que li van formular. De fet, va advertir que no es podia donar per fet que se li obrís judici oral perquè confia que la causa pot ser arxivada, va denunciar que és víctima "d'una persecució política" i no va voler fer referència als correus electrònics inclosos a la causa i publicats per diversos mitjans malgrat que se li va preguntar per ells. Dijous passat, la Fiscalia va demanar 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat en document mercantil i prevaricació. 

Dalmases va ser escollit vicepresident de Junts al congrés que el partit va celebrar el 4 de juny. Periodista de professió, és diputat al Parlament des de les eleccions del 2017 i als comicis del 14 de febrer l'any passat va anar en el lloc número 15 de la llista encapçalada per Carles Puigdemont. De fet, va ser el cap de campanya de Borràs en aquests darrers comicis, en què no va poder obtenir la victòria per al seu partit (Borràs va ser la tercera candidata més votada, per darrere de Salvador Illa i Pere Aragonès). Abans de fer el pas a la política parlamentària, va formar part del grup impulsor del Pacte Nacional pel Referèndum.

En un tuit publicat dues hores i mitja després de la informació, Dalmases ha fet aquesta consideració: "Davant de les afirmacions que s'han publicat, vull aclarir que no vaig insultar ni intimidar ningú. Va ser una conversa breu i des d'una perspectiva periodística vaig plantejar discrepàncies professionals".