Collboni serà ratificat com a alcaldable a Barcelona al novembre

El PSC, que avalarà aquest dissabte 84 caps de llista, preveu incrementar en un 20% les candidatures a les municipals i aspira a guanyar a les quatre capitals, a més de a ciutats com Terrassa, Reus, Vilafranca i la Seu d'Urgell

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, en una compareixença
El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, en una compareixença | ACN
14 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:42h
La remor de fons sobre la candidatura de Jaume Collboni a les eleccions municipals del 2023 no s'ha extingit del tot, però transita fora de l'oficialitat del PSC, que dona per tancat i barrat que ell serà el seu alcaldable a Barcelona. De fet, tenen ja fixat que serà ratificat al novembre juntament amb la resta de dirigents que estan al govern de diferents municipis però que no ostenten l'alcaldia. La de Collboni serà la segona tongada d'aspirants que seran confirmats pel partit, que aquesta vegada han dividit en tres consells nacionals l'aval oficial al prop de 600 candidatures -un 20% més que al 2019- que esperen presentar. "Creixerem arreu", sostenen. En el capítol de noves conquestes no només tenen entre cella i cella Barcelona, sinó que les seves prospeccions inclouen Tarragona, Lleida i Girona i ciutats com Terrassa, Reus, Vilafranca del Penedès i La Seu d'Urgell.

Precisament serà a Terrassa, ciutat comandada per l'exmembre del PSC Jordi Ballart, on aquest dissabte els socialistes reuniran el seu consell nacional per ratificar un primer paquet de candidats. Es tracta de 84 caps de llista, la gran majoria de fora de l'àrea metropolitana, de municipis on no governen o bé ara no tenen representació. Entre ells estan incloses les tres capitals catalanes, tret de Barcelona, i 13 capitals de comarca. En la segona fase, la de la tardor i on serà inclòs Collboni, seran proclamats els dirigents que en aquests moments estan en governs municipals però sense ostentar l'alcaldia. "No hi haurà relleu", insisteixen en el cas de Barcelona.

El darrer paquet de confirmació de caps de llista serà ja al febrer i inclourà els 90 dirigents que ja són alcaldes. En aquesta darrera llista estan les alcaldies consolidades de l'àrea metropolitana, on no s'espera cap canvi. Així doncs, es dona per garantit que dirigents com Núria Parlon a Santa Coloma de Gramenet, Lluïsa Moret a Sant Boi de Llobregat, Antonio Balmón a Cornellà o Núria Marín a l'Hospitalet de Llobregat tornaran a ser alcaldables. Precisament el partit respira alleugerit després que aquesta setmana s'hagi arxivat la causa que pesava sobre Marín pel cas del Consell Esportiu i, tot i que donen per fet que aquest episodi serà recorrent durant la campanya, no dubten que tornaran a obtenir majoria absoluta a la segona ciutat de Catalunya. En altres ciutats on ja s'han produït relleus durant aquest mandat -Granollers, Gavà o Badalona-, els seus alcaldes també es presentaran com a caps de llista. 

La viceprimera secretària d'organització i acció electoral i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i el secretari d'organització del PSC, José Luis Jimeno, són els principals encarregats de pentinar les federacions per garantir la implantació territorial de les candidatures. Tot i que asseguren que la tendència del partit és a l'alça de forma generalitzada, després d'una dècada on han perdut musculatura territorial més enllà del cinturó roig que ara malden per recuperar, reconeixen que la zona interior de Girona o Les Garrigues continuen sent punts difícils, així com els municipis petits on acostuma a ser molt reduït el repertori de candidatures.

Un mandat "molt frustrant"
El PSC té clar que les properes municipals estaran marcades per l'impacte econòmic i social que la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica i la inflació tindran sobre els ciutadans, motiu pel qual apunten que caldrà "estabilitat" política i "bona gestió" per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, especialment dels més vulnerables. Moret ha admès que la pandèmia va ser saltar pels aires tots els compromisos assolits l'any 2019, que no s'han pogut desplegar per atendre l'emergència sanitària. "Ha estat un mandat molt frustrant", ha dit, un dels motius pels quals la gran majoria dels seus alcaldes aposten per repetir i recuperar tot allò que no s'ha pogut desplegar en els darrers tres anys. 

Els socialistes també donen per fet que Vox entrarà a moltes ciutats de l'àrea metropolitana, així com a algunes comarques de l'interior, tot i que la seva percepció és que l'extrema dreta ha perdut força respecte la situació en la qual es trobava el passat mes de gener. La cúpula del PSC manté que, com al Parlament, no hi haurà acords amb Vox a escala municipal.