Arxivada la investigació contra Núria Marín pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet

La jutgessa admet la petició de la Fiscalia després de considerar que l'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona no ha comès cap delicte

Núria Marín, junt a l'exregidor encara investigar Cristian Alcázar.
Núria Marín, junt a l'exregidor encara investigar Cristian Alcázar. | @PSCLH
NacióDigital
12 de juliol del 2022
Actualitzat a les 15:49h
Novetats rellevants en el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat. El jutjat d'instrucció número 2 de l'Hospitalet ha arxivat la investigació contra l'alcaldessa de la ciutat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, atenent la petició que ja havia fet la Fiscalia. A diferència dels exregidors Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza -per a qui el ministeri fiscal demana quatre anys i mig de presó-, Marín no era investigada per haver orquestrat actuacions il·legals al capdavant del Consell Esportiu o per haver-se'n beneficiat sinó que l'element principal de la seva imputació era un possible delicte d'omissió del deure de perseguir un delicte, del qual ara n'ha quedat exonerada.

La resolució de la jutgessa apunta, per justificar que s'arxivi la causa contra Marín, que la investigació no ha pogut provar "degudament" la "perpetració del delicte" per part de l'alcaldessa de l'Hospitalet. La interlocutòria del 8 de juliol, que ha avançat Europa Press, deslliura Marín del cas del Consell Esportiu, pel qual continuen imputats antics membres del seu equip de govern, però no tres tècnics municipals i la cap de gabinet de l'alcaldessa, els quals també han estat exonerats provisionalment. En una primera reacció a les xarxes socials, la dirigent del PSC ha expressar que "sempre" ha tingut la "tranquil·litat d'haver fet bé les coses en cada moment".

En línia amb el que argumentava la també vicepresidenta del PSC i el ministeri fiscal, la jutge assenyala que, tan bon punt va tenir notícies de les irregularitats per part del fins fa poc regidor del PSC i ara cap de llista d'ERC a la ciutat, Jaume Graells, Marín va "convocar una reunió amb el denunciant, posteriorment amb la secretaria de l'Ajuntament" i va encarregar una auditoria i una revisió de subvencions. Per tant, considera que no va pretendre "ocultar els fets", a banda que assenyala que aquesta tipologia de delictes es reserven per a "supòsits en què el desistiment de funcions sigui patent, manifest i total".

Així mateix, la interlocutòria avala que Marín s'inhibís de cap actuació més al consistori un cop havia actuat la jutge, ja que "estava la via penal oberta per a la investigació dels fets" i això impedia altres moviments.. Igualment, tampoc no hauria comès cap delicte de malversació o prevaricació, com també se li atribuïa, sinó que "va actuar de conformitat amb el seu càrrec tant en la tramitació de les subvencions com en el fet de formar part de les assemblees del Consell Esportiu". De fet, assenyala que va ser "inexistent la participació de l'alcaldia en les fases d'atorgament i control de les esmentades subvencions atorgades al Consell Esportiu".

La jutgessa no ha considerat concloents els documents de la UDEF (Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal) de la Policia Nacional espanyola, que argumentaven, a partir del bolcat del mòbil de Marín, que el comportament de l'alcaldessa podria ajustar-se al delicte pel qual se la investigava, la de "deixar de promoure la persecució dels delictes dels que tingui notícia o dels seus responsables". Segons detallava la UDEF en la documentació publicada el juny passat per NacióDigital, la "inacció ha permès que els responsables poguessin articular mecanismes per desacreditar el denunciant", Jaume Graells, així com "elaborar estratègies per blanquejar" les actuacions.

El grup municipal de l'Hospitalet en Comú Podem, que actua com a acusació popular a la causa, ja ha anunciat que presentarà recurs contra aquest arxivament amb uns arguments que exposarà aquest dimecres. Igualment, des d'ERC han reaccionat a la mesura amb una piulada en què recorda que ha demanat des de l'inici "transparència i contundència davant la inacció de Marín" per un cas "que esquitxa directament el seu govern". "N'és responsable. Ho seguirem fent. Portem esperant dos anys sense que doni la cara ni assumeixi cap responsabilitat", han insistit.

Dos anys des que va esclatar el cas
El cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet ha anat agafant envergadura des que, el juny de 2020, la UDEF va fer els primers escorcolls i detencions. Des de llavors, hi ha hagut una vintena de persones investigades, entre els quals qui va ser el segon tinent d'alcaldia i primer secretari del PSC de l'Hospitalet, Cristian Alcázar, o el secretari d'Acció Exterior de la Generalitat, Gerard Figueras (Junts). Marín va passar a ser investigada des del desembre d'aquell any, quan se li va requisar el mòbil per fer-ne un bolcat, i va declarar a l'abril davant la jutge.

El cas encara es troba en fase d'instrucció i, entre els presumptes delictes que s'hi aborden, hi ha els de malversació, prevaricació o frau a l'administració pública. Les investigacions, a més, ja no es limiten només a l'Hospitalet sinó que a mitjans de febrer va tenir lloc una operació relativa a una peça separada sobre les implicacions a Cornellà de Llobregat, amb onze detencions, entre les quals el tinent d'alcaldia d'Economia, Sergio Fernández (PSC).
 

Interlocutòria d'arxivament de la causa contra Núria Marín by naciodigital on Scribd