Els Estopa reivindiquen la Catalunya «mestissa» en l'entrega de les Creus de Sant Jordi

El grup dels germans Muñoz comparteix el premi amb els professionals de la salut i l'ensenyament públic en un discurs en català davant del Teatre Monumental de Mataró, on s'ha fet la cerimònia

Els Estopa, en l'entrega de les Creus de Sant Jordi.
Els Estopa, en l'entrega de les Creus de Sant Jordi. | Govern
11 de juliol del 2022
Actualitzat a les 21:51h
David i José Muñoz, els germans que conformen Estopa, han estat els protagonistes de l'entrega de les Creus de Sant Jordi celebrada aquest dilluns al Teatre Monumental de Mataró. En un discurs en català -han estat habituals les crítiques de sectors independentistes a les xarxes socials per haver premiat un grup que canta només en castellà-, els cantants han reivindicat la Catalunya "mestissa" i han volgut compartir el premi amb el col·lectiu de sanitaris i mestres com a reivindicació del sector públic.
 
"Volem un futur digne, més ecològic. Una Catalunya solidària amb els més febles, mestissa, cosmopolita, que sigui terra d'acollida, un exemple al món. És amb aquesta gent que volem compartir el premi", han ressaltat els germans Muñoz, que han reivindicat el dret a la salut i a l'educació públiques "independentment dels diners que es tinguin". També han indicat, en clau d'ensenyament, que hi ha una "minoria" que vol la ciutadania "ignorant", i que per això és tan rellevant l'educació. El discurs l'han acabat amb aquestes paraules: "Visca Cornellà, visca el Baix Llogregat i visca Catalunya".

També una altra de les guardonades, l'activista social Fàtima Ahmed, ha posat en valor l'estima de Catalunya per la seva propia diversitat i la "lluita incansable" del teixit social per transformar barris i ciutats amb l'objectiu d'erradicar "discriminacions". Ahmed ha agraït el reconeixement de la paritat i la diversitat territorial en els guardons d'aquest 2022 i ha reclamat per al futur el reconeixement de les "diversitats en majúscules".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat l'encarregat de tancar l'acte celebrat a Mataró. L'any passat, les Creus es van entregar a Barberà del Vallès, també fora de Palau, per donar protagonisme al territori. Aragonès ha assegurat que la polèmica sobre el guardó a Estopa només es pot veure des del punt de vista de qui no entén "com és la Catalunya d'avui i de demà". També ha aplaudit que el país consolida "tot allò que cohesiona" i que reflecteix "la pluralitat i la diversitat" del país.

Aragonès ha explicat que Catalunya és una "nació d'elecció" que no mira els orígens, sinó cap a un futur "obert al món". Pel dirigent d'ERC, aquesta diversitat és un "llegat" que cal consolidar. "L'energia" del país, explica el president, radica en la seva gent i en "l'excel·lència" de persones i entitats com els guardonats en els seus diferents àmbits: "Són l'orgull de Catalunya", ha exclamat en el discurs de cloenda.

Aquesta és la llista completa dels guardonats:

- Fàtima Ahmed: activista social que treballa en l'àmbit del Raval i a qui es reconeix per la seva tasca en l'acollida de persones migrades a Catalunya.

- Maria Carme Cardó: professora. Va ensenyar català durant el franquisme.

- Mari Chordà: artista multidisciplinar. Destaquen els seus treball en poesia, pintura i escultura.

- Joan Carles Doval: productor discogràfic. Com a fundador de Picap, ha treballat amb els principals artistes del país en les últimes dècades.

- Rosa Maria Duran: professora i intèrpret. Va preservar i difondre la memòria catalana en l'exili a Mèxic després de la Guerra Civil.

- Carme Elias: actriu. Una de les professionals escèniques més destacades, tant als escenaris com en cinema i televisió. Fa uns mesos va fer públic que patia Alzheimer.

- Joan Espunyes: escriptor. Clau per la recuperació de la cultura de l'Alt Urgell.

- Maria del Carmen Llasat: física. Catedràtica de Física de l'Atmosfera i autora de més de 200 articles científics al llarg de la seva trajectòria.

- Jaume Mateu, Tortell Poltrona: pallasso i fundador del Circ Cric.

- Josep Minguell: pintor muralista i especialitzat en pintura al fresc.

- Maria Olivares: professora, activista i política. Va ser diputada en la cinquena legislatura del Parlament.

- Laia Palau: esportista, jugadora de bàsquet i llegenda tant de l'Uni Girona com de la selecció espanyola.

- Lluís Parés: pagès i fundador d'Unió de Pagesos al Baix Llobregat.

- Josep Puig Suari: enginyer aerospacial i professor a Califòrnia.

- Miquel Strubell: sociolingüista. Va morir el 5 de març. També va fundar l'ANC.

- Hisao Suzuki: fotògraf japonès establert a Barcelona.

- Lluís Torner: físic i especialista en ciències fotòniques.

- Carme Trilla: economista centrada en el dret a l'habitatge.

- Marina Vilalta: pastora del Ripollès.

- Andreu Vilasís: artista plàstic i esmaltador.

- Associació Colla Castellera dels Bordegassos de Vilanova.

- Associació el Círcol de Reus.

- Associació pels Drets Sexuals i Reproductius.

- Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira.

- Companyia Elèctrica Dharma.

- Estopa.

- Fundació del Gran Teatre del Liceu.

- Laboratoris Hipra.

- Joventut de la Faràndula de Sabadell.

- Orfeó Vigatà.