Els presos polítics recorden el primer aniversari dels indults amb un dinar a l'Escala

Vuit dels nou dirigents condemnats pel procés es van reunir aquest dijous en un restaurant de l'Alt Empordà amb l'única absència de Raül Romeva per un compromís familiar

Els presos polítics, fora de Lledoners després de l'indult.
Els presos polítics, fora de Lledoners després de l'indult. | Adrià Costa
08 de juliol del 2022
El restaurant El Molí de l'Escala, a l'Alt Empordà, va acollir aquest dijous un dinar de la gran majora dels presos i preses polítiques coincidint amb el primer aniversari dels indults. Segons ha pogut saber NacióDigital, hi van assistir vuit dels nou condemnats per l'1-O que a finals de juny de l'any passat van rebre la mesura de gràcia per part del govern espanyol: Dolors Bassa, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Només hi va faltar Raül Romeva per un compromís familiar que li va fer impossible assistir a la cita.

Els camins que han adoptat els presos i les preses ha estat diferents en funció de cadascun dels protagonistes. Junqueras continua al capdavant d'ERC, exercint de president, i Romeva també es dedica a la vida de partit en l'àmbit de l'estratègia. Forcadell i Bassa, en canvi, han optat per un perfil més baix, amb menys exposició pública, tot i que l'expresidenta del Parlament forma part de l'Acord Social per l'Autodeterminació i l'Amnistia. Pel que fa a Cuixart, va deixar la presidència d'Òmnium Cultural -ara en mans de Xavier Antich- i es dedica a la seva empresa, tot i que no ha deixat d'estar connectat al dia a dia de l'entitat ni als recursos judicials interposats a Estrasburg en relació a la condemna per sedició del Tribunal Suprem.

Pel que fa a Turull, fa un mes que és el secretari general de Junts, on comparteix les responsabilitats executives amb Laura Borràs, que exerceix de presidenta del partit. Rull, si així ho validen els afiliats en la segona fase del congrés que la formació celebra el cap de setmana vinent, es convertirà en el president del consell nacional en substitució d'Anna Erra. Es tracta d'un càrrec no executiu però que, dins del partit, és rellevant, perquè es tracta del màxim òrgan entre congressos. Forn treballa a Mediapro i és, dels presos de Junts, el més discret en públic. Pel que fa a Sànchez, va deixar la secretaria general del partit i ara reactivarà la Crida com a think tank de la formació.

La trobada a l'Escala, en tot cas, va suposar un espai de trobada més personal que polític entre els indultats, que mantenen contacte habitual. En aquest sentit, s'hi van deixar fora bona part de les pugnes que acostumen a presidir les relacions entre ERC i Junts, que en els últims dies han intentat atemperar els ànimes després de la tensió per la represa del diàleg amb l'Estat. Aquest divendres, per exemple, el president Pere Aragonès ha parlat directament amb Turull per informar-lo de la reunió que mantindrà la setmana vinent amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El secretari general de Junts està integrat, com Borràs, en els òrgans de coordinació existents.