Borràs avisa que les acusacions de corrupció també poden ser una «arma» contra la dissidència

La presidenta del Parlament denuncia l'existència d'"estratègies" que consisteixen en "la corrupció de la lluita contra la corrupció" en una setmana marcada pel seu cas de presumpte fraccionament de contractes

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una imatge d'arxiu
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una imatge d'arxiu | ACN
08 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:16h
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha estat l'encarregada d'obrir la II cimera contra la corrupció aquest divendres al Parlament. En el seu discurs, Borràs ha aprofitat per vincular l'acte d'avui amb una de les qüestions que han marcat la setmana: el seu cas de presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs ha advertit, després d'unes paraules en defensa de la democràcia i contra les males pràctiques dels serveis públics, que en estats amb "tics autoritaris" la corrupció també es pot utilitzar de manera "perversa" com a "arma" per combatre la dissidència política.

"Això és una vulneració flagrant de drets fonamentals", ha dit, i ha avisat que el lawfare és "una estratègia de repressió contra els adversaris polítics". "És una estratègia greu perquè consisteix en la corrupció de la lluita contra la corrupció, i empitjora la democràcia perquè la subverteix i la perverteix", ha afirmat. Borràs ha arrencat la seva intervenció amb una cita de Winston Churchill -"La democràcia és el millor d'entre els pitjors sistemes possibles"- per avisar que situar la democràcia com a mal menor també comporta riscos.

Així, la presidenta ha afirmat que el grau de tolerància contra la corrupció és un dels índex "més fiables" de la qualitat democràtica, i ha advertit que la corrupció és un dels principals enemics de la democràcia perquè "erosiona la confiança dels ciutadans en les institucions". "La democràcia es degrada quan es vincula a pràctiques que desacrediten les institucions i comporten una deslegitimació de tot el sistema", ha dit Borràs. En aquest sentit, ha demanat posar en valor "l'ètica" de l'activitat política i actuar per "prevenir" la corrupció, que és un remei més efectiu que no pas actuar a posteriori. 

En aquest sentit, Borràs també ha ressaltat el compromís històric del Parlament en contra de les males pràctiques i ha celebrat que s'hagi impulsat des de la cambra una iniciativa com la Cimera contra la Corrupció, que avui celebra la segona sessió. Entre els noms destacats hi ha el d'Itziar González, exregidora del PSC per Ciutat Vella i víctima d'amenaces per denunciar trames corruptes. De la seva intervenció, prenent el relleu de Borràs, una frase destacada: "Estem lluitant contra la impunitat però sobretot contra la tolerància social, aquesta cultura política clientelar, donar-la com a normal".

Reglament del Parlament i presumpció d'innocència
En una roda de premsa en una pausa de la cimera, l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció ha dit que el reglament del Parlament ja preveu què s'ha de fer en casos com el de Borràs. La presidenta de l'entitat, Itziar González, ha valorat positivament la presència de Borràs i ha defensat la presumpció d'innocència. "La institució farà el que hagi de fer", ha dit. Martí Olivella, també membre de l'Observatori, ha recordat que serà la mesa del Parlament qui haurà de prendre una decisió en primer terme i després seran els jutges, però ha afirmat que l'entitat no es vol posicionar sobre la qüestió. D'altra banda, l'Observatori ha reivindicat la feina feta en els darrers set anys per lluitar contra la corrupció.